Alaphilippe z mojstrskim zaključkom do rumene majice, Roglič in Pogačar zelo razpoložena

Alaphilippe z mojstrskim zaključkom do rumene majice, Roglič in Pogačar zelo razpoložena
26.06.2021 AVTOR: N. Gr., foto: Le Tour

Julian Alaphilippe je v zaključku prve etape dirke po Franciji pokazal izjemno pripravljenost in se na zadnjem vzponu otresel tekmecev za zmago in rumeno majico. V deseterici tudi Roglič in Pogačar.

Prva etapa v Bretaniji je bila po pričakovanjih izjemno dramatična, predvsem v zaključku, ko sta dva velika padca zaznamovala razplet dirke. V velikem padcu šest kilometrov pred ciljem se je na tleh znašel Chris Froome, ki je izgubil precej časa, po zaslugi padcev sta skoraj dve minuti izgubila Miguel Angel Lopez in Wilco Kelderman, Richie Porte je zaostal 2:16. Še minuto več je zaostal Simon Yates, Michael Woods pa denimo skoraj devet minut.

Kljub kaosu so vsi glavni favoriti za skupno zmago ostali v ospredju, na zadnji klanec je prvi pripeljal vlak Deceuninck QuickStepa, ki je šolsko opravil svojo nalogo. V prvih kilometrih so pripravili izhodišče Julianu Alaphilippu, ki je napadel 2,3 kilometra pred ciljem.

Wout van Aert je bil na drugi poziciji, a tempu Alaphilippa enostavno ni mogel slediti, zato je nastala luknja. Poizkušala sta jo zakrpati Primož Roglič in Tadej Pogačar, a je bil Alaphilippe premočan, na najbolj strmem odseku vzpona je letel proti cilju in zdržal tudi na lažni ravnini v zadnjem kilometru.

»Neverjetno je, da mi je ta zmaga uspela, tako sem si predstavljal začetek Toura v sanjah. Ekipa je opravila izvrstno delo, v zadnjem delu etape sem bil sicer vpleten v padec, a sem ostal miren in prišel sem do dobrega položaja pred zadnjim vzponom, nato pa sem le še opravil svoje delo. Nisem načrtoval, da bom napadel tako zgodaj, a ko sem pospešil, sem videl, da so vsi ostali na limitu, zato sem šel na polno do cilja in nisem več razmišljal. Ko sem v zadnjem kilometru videl, da se razlika ne zmanjšuje, je bil občutek izjemen,« je v cilju žarel Alaphilippe, ki je tako na najboljši možen način začel letošnji Tour.

S predstavo v prvi etapi sta lahko zelo zadovoljna tudi Primož Roglič in Tadej Pogačar. Roglič je proti Michaelu Matthewsu izgubil šprint za drugo mesto osem sekund za Alaphilippom, a je s tretjim mestom vseeno dobil štiri odbitne sekunde, tudi Tadej Pogačar je na šestem mestu končal z enakim časom kot Roglič.

Jutri kolesarje čaka še ena zahtevna etapa s štartom v Perros-Guirecu in po šestih kategoriziranih vzponih ter 183,5 kilometrih ciljem na Bretanskem zidu.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ