Alaphilppe pokazal znake utrujenosti, Yates do druge zmage

Alaphilppe pokazal znake utrujenosti, Yates do druge zmage
21.07.2019 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Dirka po Franciji. Simon Yates je dobil prestižno gorsko etapo. Zanj je to druga zmaga na letošnjem Touru. Julian Alaphilppe je popustil, a še vedno vodi. 1:35 pred Geraintom Thomasom.

Na dirki po Franciji je za kolesarji 15. etapa, zadnja v Pirenejih. Govorimo o izjemno zahtevni preizkušnji s štirimi kategoriziranimi vzponi. Najprej vzpon druge kategorije, potem pa trije, vključno z zaključnim prve kategorije. Po pričakovanjih je bila etapa nadvse hitra od začetka. Številni kolesarji so napadali in poskušali s pobegom, a dolgo ni uspelo nikomur.

Povprečna hitrost po prvi uri je znašala kar 47 km/h. Tempo pa ni popuščal vse do prvega vzpona na Montsegur (2. kategorija, 6,8 km, 6-odstoten vzpon). Potem se je vendarle izoblikovala ubežna skupina 28 kolesarjev, med katerimi je bil tudi Jan Tratnik, ki je pomagal Vincenznu Nibaliju in Damianu Carusu. V pobegu so med drugimi bili tudi Simon Yates, Nairo Quintana, Pello Bilbao, Romain Bardet, Bauke Mollema, Dan Martin, Ilnur Zakarin, Michael Woods …

V glavnini so ritem narekovali kolesarji Deceuninck Quick Stepa, ki so branili rumeno majico Juliana Alaphilippa. Sledil je vzpon prve kategorije Port de Lers. Gre za 11,4 km dolg klanec s 7-odstotnim povprečnim naklonom. Ubežniki so si privozili skoraj štiri minute prednosti in na Port de Lers je do prve selekcije prišlo tudi med ubežniki. Tudi Quintana se je znašel v težavah, a je pod vrhom klanca ujel priključek s skupino, v kateri je bil najbolj prepričljiv Simon Yates.

To smo videli na naslednjem klancu. To je bil Mur de Peguere (9,3 km, 7,9 %). Zadnji trije kilometri in pol so bili nadvse strmi. V ospredju sta napadla Yates in Geschke. Vzpon sta tudi prečkala prva in na spustu sta si privozila občutnejšo prednost pred ostalimi zasledovalci. Iz glavnine je napadel Mikel Landa, medtem ko so narekovanje ritma prevzeli kolesarji Jumba Visme.

Lando sta iz skupine z ubežniki počakala Soler in Amador in napad se je nadaljeval, medtem ko je bilo v skupini z rumeno majico vsega 16 kolesarjev. Sledil prihod v Foix, ki je že večkrat gostil cilj kakšne izmed etap dirke po Franciji. Organizatorji pa so tokrat našli do zdaj še za Tour nepoznan vzpon. Kolesarji so se povzpeli na 11,8 km dolg Prat d’Albis s 6,9-odstotnim povprečnim naklonom. Yates ni dolgo čakal na nov napad.

Odločilnega je izpeljal dobrih osem kilometrov pred ciljem. Potem je samo še nadaljeval v svojem ritmu in sam prišel do cilja. Veselil se je že druge etapne zmage na letošnji dirki po Franciji. Tudi v skupini z rumeno majico se do zaključnega vzpona kaj veliko ni spremenilo. Takoj je postalo jasno, da se Thibaut Pinot spet odlično počuti, saj je zadnji pomočnik David Gaudu še stopnjeval ritem. In prav Pinot je prvi pravi napad izpeljal šest kilometrov pred ciljem.

Takrat se še ni mogel vseh otresti, a je nadaljeval v izjemnem ritmu in kmalu so mu vsi morali priznati premoč. Tudi Alaphilippe, ki je tokrat krepko popustil, tako da so ga v nadaljevanju uspeli prehiteti še nekateri, ki so sicer že pred njim zaostali. 3,5 km pred ciljem je mimo njega prišla tudi skupina s Thomasom in Kruijswijkom. Pinot je do cilja ujel in prehitel tudi Lando in zasedel drugo mesto. Landa je bil tretji. Zaostala sta za 33 sekund. 51 sekund zaostanka sta si privozila Buchmann in Bernal.

Thomas, Kruijswijk in Valverde so zaostali za 1:22, Porte za dodatnih osem sekund, Alaphilippe pa za 1:49. Alaphilippe je kljub prvim nekoliko resnejšim težavam ubranil rumeno majico in ima 1:35 prednosti pred Geraintom Thomasom. Za 1:47 zaostaja Steven Kruijswijk. Sledijo pa Thibaut Pinot, Egan Bernal, Emanuel Buchmann, Mikel Landa, Alejandro Valverde, Jakob Fuglsang in Rigoberto Uran. Jan Tratnik je 81., Matej Mohorič pa 112.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ