Alberto Contador tudi na zadnjem klancu potrdil premoč

Alberto Contador tudi na zadnjem klancu potrdil premoč
13.09.2014 AVTOR: D. Z.
Alberto Contador je z zmago v zahtevni 20. etapi potrdil, da je najmočnejši kolesar na letošnji dirki po Španiji.

Dirka po Španiji, 20. etapa
1. Alberto Contador Velasco (Špa) Tinkoff-Saxo 5:11:43
2. Christopher Froome (VB) Team Sky 0:16
3. Alejandro Valverde Belmonte (Špa) Movistar Team 0:57
4. Joaquím Rodríguez Oliver (Špa) Team Katjuša 1:18
5. Fabio Aru (Ita) Astana Pro Team 1:21
6. Warren Barguil (Fra) Team Giant-Shimano 2:51
7. Giampaolo Caruso (Ita) Team Katjuša 2:55
8. Samuel Sánchez Gonzalez (Špa) BMC Racing Team 2:58
9. Daniel Navarro Garcia (Špa) Cofidis, Solutions Credits 3:15
10. Damiano Caruso (Ita) Cannondale 3:20
11. Daniel Martin (Irs) Garmin Sharp 3:22
12. Daniel Moreno Fernandez (Špa) Team Katjuša 3:26
13. Jesus Hernandez Blazquez (Špa) Tinkoff-Saxo 3:51
14. Dominik Nerz (Nem) BMC Racing Team 5:21
15. Wilco Kelderman (Niz) Belkin Pro Cycling Team

Dirka po Španiji, skupni vrstni red

1. Alberto Contador Velasco (Špa) Tinkoff-Saxo 81:12:13
2. Christopher Froome (VB) Team Sky 1:37
3. Alejandro Valverde Belmonte (Špa) Movistar Team 2:35
4. Joaquin Rodriguez Oliver (Špa) Team Katjuša 3:57
5. Fabio Aru (Ita) Astana Pro Team 4:46
6. Samuel Sanchez (Špa) BMC Racing Team 10:07
7. Daniel Martin (Irs) Garmin Sharp 10:24
8. Warren Barguil (Fra) Team Giant-Shimano 12:13
9. Daniel Navarro Garcia (Špa) Cofidis, Solutions Credits 13:09
10. Damiano Caruso (Ita) Cannondale 13:09

V 20. etapi na dirki po Španiji so kolesarji spet poskrbeli za pravi spektakel. Santo Estevo de Ribas de Sil je gostil start nadvse razgibane in ene izmed najtežjih etap na letošnji Vuelti. Po 186 kilometrih je bil cilj na Puertu de Ancaresu. Kolesarji so morali premagati štiri kategorizirane vzpone. Po enega prve, druge, tretje in za konec še vzpon ekstra kategorije.

Najprej so se po 109 kilometrih dirkanja povzpeli na vzpon druge kategorije, na 510 metrov visoki Alto de Vilaesteva. Sledil je vzpon na tisoč metrov visoki Alto de Lago, ki so ga organizatorji označili za klanec tretje kategorije. Po 163 kilometrih je bil že vrh vzpona prve kategorije. Govorimo o klancu Alto de Folgueiras de Aigas, katerega vrh leži na 950 metrih nadmorske višine.

Sledil je spust in še ciljni vzpon. Najtežji v tej etapi. Začel se je po prevoženih dobrih 170 kilometrih, Kolesarji pa so se povzpeli na 1655 metrov nadmorske višine. Na startu se niso pojavili trije kolesarji: Filippo Pozzato, Pieter Serry in Dario Cataldo. Alberto Contador se je na startu predstavil v rdeči majici in je imel že kar varnih 1:19 prednosti pred Christopherjem Froomom, medtem ko se je obetal hud boj za drugo mesto med Britancem in Alejandrom Valverdejem.

Pobeg dneva je uspel naslednjim kolesarjem: 
Przemyslaw Niemiec (Lampre-Merida), Wout Poels (Omega Pharma-QuickStep), Jerome Coppel (Cofidis) in Maxime Mederel (Europcar). Po dobrih 90 kilometrih dirkanja so imeli že skoraj deset minut prednosti. Potem pa so narekovanje ritma v glavnini prevzeli člani moštev Tinkoff Saxo in Sky. Kasneje je vlogo Tinkoff Saxa, ki se je nekoliko potuhnil, prevzela Astana.

45 kilometrov pred ciljem je prednost ubežnikov prvič padla pod pet minut, ritem, ki so ga narekovali predvsem kolesarji Skya pa je bil prehud za številne člane večje skupine, medtem ko favoriti niso imeli večjih težav s sledenjem. Na vzponu prve kategorije je popustil Poels, tako da je v ospredju ostala samo še trojica ubežnikov. Vrh sta skupaj v ospredju prečkala samo še Niemiec, ki je pridno zbiral točke v boju za najboljšega na gorskih ciljih, in Jerome Coppel.

Poljak Niemiec pa je bil premočan tudi za Francoza, saj se ga je otresel takoj ob vznožju zaključnega vzpona. A prednost pred skupino s favoriti je znašala manj kot minuto, tako da je bilo jasno, da Niemiec tokrat nima večjih možnosti za etapno zmago. Moštvo Sky pa je skrbelo za vse večjo selekcijo. Že po petih kilometrih vzpona, nekaj več kot devet km pred ciljem, so se morali kolesarji soočiti tudi z 18-odstotno strmino.

In tam so v ospredju ostali samo še najboljši, tisti, ki smo jih že vajeni v zadnjih dneh, medtem ko je za selekcijo poskrbel zadnji Froomov pomočnik Nieve. Devet km pred ciljem je sledil napad Joaquima Rodrigueza, ki si je hitro privozil 20 sekund prednosti. Reagiral ni nihče, le Alejandro Valverde je poskušal zmanjšati razliko. Tako se je dolgo vozil le nekaj metrov pred Froomom, medtem ko je Contador vse skupaj znal izkoriščati in je nadziral zgolj Britanca. Tem kolesarjem je lahko sledil samo še Aru.

Valverdeju je pri narekovanju ritma na pomoč prišel tudi Froome. Do cilja pa je bilo še dobrih šest kilometrov in Froome je tudi nekoliko pospešil, tako da sta hitro popustila Aru in kmalu zatem še Valverde. V lov za Rodriguezom sta se tako podala samo še Contador in Froome. Manj kot kilometer kasneje sta kolesarja Katjuše tudi ujela. Froome je nadaljeval s spremembami ritma in kmalu je to postal samo še boj za zmago med Froomom in Contadorjem.

Španec pa je Britancu samo sledil in v zaključku izvedel protinapad. Spet je pokazal izjemno moč in v rdeči majici je slavil še etapno zmago. Tako bo jutri zasluženo slavil končno zmago na dirki po Španiji. Valverde je bil tretji, sledili pa so še Rodriguez, Aru, Barguil, Caruso, Sanchez in Navarro.
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ