Alcoho - Lock pijanim kolesarjem preprečuje vožnjo

Alcoho - Lock pijanim kolesarjem preprečuje vožnjo
20.08.2015 AVTOR: Nejc Grilc
Japonci so res mojstri nenavadnih izumov, tokrat pa so šli s kombinacijo alkotesta in kolesarske ključavnice še korak dlje.
Alcoho-Lock spada med zanimive izume, ki jim inovativnosti ne gre očitati, v polju uporabne vrednosti pa se ne uvrščajo najvišje. A vseeno. Japonska kolesarska trgovina Koowho je pravilno izpostavila problem in nevarnost, ki jo pijani kolesar na cesti lahko povzroči, zato so razvili kombinacijo ključavnice in alkotesta. 

V principu sistem deluje tako, da mora kolesar pihniti v ključavnico, in če sistem zazna preveliko količino alkohola, se ne bo odklenil in kolesar ne bo mogel na cesto. A Japonci so šli še dlje, saj v primeru pijanosti sistem preko Bluetootha in vašega pametnega telefona sporoči vašemu partnerju, da ste poizkušali pijani sesti na kolo. Partner se lahko nato odloči, da vam na daljavo odklene ključavnico, ali pa vas enostavno pusti v nemilosti ključavnice. 

uploaded


Izločanje pijanih kolesarjev iz prometa je definitivno dobrodošlo, vprašanje pa je, kako učinkovit sploh je sistem. Nenazadnje lahko kolo uporabnik enostavno odklene, še preden je s popivanjem sploh začel, in bo sistem izgubil svojo uporabnost. Če pa upoštevamo poštenost in samodisciplino kolesarja, je Alcoho-Lock po svoje zanimiv in zabaven izum.

Nekoliko manj zabavna pa je njegova cena. Za običajno, 150x130 milimetrov veliko aluminijevo ključavnico je potrebno odšteti med 240 in 320 dolarjev, kar je vrtoglavo velika številka, če upoštevamo, da sploh ne nudi nevem kako dobre zaščite kolesu. Očitno je populacija na Japonskem tako navdušena nad tehnološkimi dodatki, da je pripravljena za nekoliko pametnejšo ključavnico odšteti 300 dolarskih zelencev.

V primeru, da med navdušence spadate tudi vi, si lahko ključavnico naročite na njihovi spletni strani. 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ