Alejandro Valverde dobil kraljevsko etapo

Alejandro Valverde dobil kraljevsko etapo
07.04.2017 AVTOR: D. Z.
Alejandro Valverde je dobil kraljevsko etapo na dirki po Baskiji in je prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku.

Kraljevska peta etapa na dirki po Baskiji. Nova priložnost za spektakel, novo izjemno dirkanje. Na dirki še vedno vztraja vseh pet Slovencev. Matej Mohorič, Grega Bole, Jani Brajkovič ter dva, ki sta se borila za sam vrh Simon Špilak in junak včerajšnje etape Primož Roglič.

Roglič je bil pred etapo celo drugi v skupnem seštevku. Imel je isti čas kot vodilni David De la Cruz. Pred kolesarji pa je bila nadvse zahtevna preizkušnja od Bilbaa do Eibarja. Kolesarji so morali na 140 kilometrov dolgi preizkušnji premagati kar šest kategoriziranih vzponov. Dva tretje kategorije, enega druge in tri prve kategorije. Po 45 kilometrih dirkanja so prišli na vrh vzpona druge kategorije Pagatzko Gaina Elgeta.

Sledil je spust in po 65 kilometrih vzpon na 555 metrov visoko Izuo. Sledil je vzpon tretje kategorije Trabakua, potem pa spet vzpenjanje na prej omenjeni vzpon prve kategorije Izua. Naslednji je bil vzpon tretje kategorije na Urkaregi, ki so ga kolesarji premagali po 121 prevoženih kilometrih. Sledil je samo še spust, potem krajša ravnina in že zaključni vzpon prve kategorije do 580 metrov visokega Usartzakuja. Gorski cilj je bil po 137,8 km dirkanja.

Na cilj so kolesarji prišli dva kilometra kasneje. Dirka se je začela ob 14 uri. Kmalu po startu pa je prišlo do pobega. V ubežni skupini je bil tudi Matej Mohorič. Pridružili pa so se mu še Omar Fraile, Adrien Niyonshuti, Amael Moinard, Danilo Wyss, Kristijan Durasek, Aleksej Lucenko, Tiago Machado, Juan Jose Lobato, Laurens Ten Dam, Maxime Monfort, Alex Howes, Matteo Montaguti, Luis Mas, Mathias Leturnier in Yoann Bagot.

Prav veliko prednosti si vendarle niso nabrali, saj so v glavnini ritem narekovali člani Movistarja in moštva Quick Step. Najdlje sta vztrajala Fraile in Ten Dam, vendar pa ju je glavnina ujela dobrih 50 kilometrov pred ciljem. 39 kilometrov pred ciljem je imel težave s kolesom Simon Špilak, ki je potem kar nekaj časa, tik pred naslednjim vzponov lovil glavnino. Kolesar Katjuše Alpecina pa je uspel ujeti najboljše.

S kolesom je imel težave tudi Michal Kwiatkowski, a je s pomočniki uspel ujeti priključek. Potem pa zaključni vzpon. Najboljši so se vse do petih kilometrov pred ciljem držali skupaj, selekcija med kolesarji pa je bila zares huda. Med prvimi sta še vedno vztrajala Simon Špilak in Primož Roglič. Štiri kilometre in pol pred ciljem je potegnil Michael Woods, a so ostali hitro odgovorili. Pričakovali smo boj najboljših in ga tudi dobili.

Alejandro Valverde, ki je takoj naredil selekcijo. Le taktiziranja je bilo preveč. Valverde je zato spet napadel dobre štiri kilometre pred ciljem. Potem je znova napadel Michael Woods. Sledili so novi napadi. Prvi je Woodsa ujel Meintjes. Selekcija na zelo strmih odsekih je bila velika. Vodilna so uspeli ujeti še nekateri drugi, medtem ko je imel nosilec rumene majice David de la Cruz dobra dva kilometra pred ciljem dobrih 25 sekund zaostanka.

V ospredju se je spet izoblikovala skupina šestih najmočnejših kolesarjev. 1,2 km pred ciljem je napadel Romain Bardet, sledil mu je Alejandro Valverde. Potem pa Samuel Sanchez. Napadom ni bilo videti konca, v zadnjem kilometru pa je padel Samuel Sanchez. Sledil je sprint. Prepričljivo ga je dobil Alejandro Valverde. Rigoberto Romain Bardet je bil drugi, tretji pa Rigoberto Uran. Sledili so Woods, Meintjes, Contador, Izagirre, Henao, Yates in De la Cruz. Alejandro Valverde je prevzel vodstvo v skupnem seštevku.

Kaj pa Slovenci? Simon Špilak je bil na koncu najboljši. Etapo je končal na 14. mestu. Za Valverdejem je zaostal za 47 sekund. Na cilj je prišel skupaj z Emanuelom Buchmannom. Primož Roglič je z zaostankom 1:11 zasedel 21. mesto. Pred kolesarji je samo še posamična vožnja na čas.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ