Alejandro Valverde najboljši na lestvici, Simon Špilak 16.

Alejandro Valverde najboljši na lestvici, Simon Špilak 16.
08.10.2015 AVTOR: D. Z.
Dirke svetovne serija (World Tour) so za sezono 2015 končane. Največ točk je dosegel Alejandro Valverde. Simon Špilak je 16.

Z dirko po Lombardiji se je končala sezona dirk svetovne serije. Zadnjo preizkušnjo je dobil Vincenzo Nibali, ki pa na lestvici vseeno ne zaseda visokih mest. Povsem na vrhu je Španec Alejandro Valverde, ki je še drugič zapored in že četrtič v karieri v tem tekmovanju zbral največ točk. Španec jih je tokrat zbral 675.

Največ sta mu jih prinesli zmagi na dirki Liege-Bastogne-Liege in Valonski puščici. Bil je drugi na dirki Amstel Gold Race in na dirki po Kataloniji, tretji na dirki po Franciji in klasiki San Sebastian, četrti na dirki po Lombardiji, peti na svetovnem prvenstvu in sedmi na dirki po Španiji. Dovolj za prepričljivo zmago.

Joaquim Rodriguez na drugem mestu je za njim zaostal kar za 201 točko. Tretji Nairo Quintana je zbral 457 točk. Zmagovalec dirke po Flandriji Alexander Kristoff je osvojil četrto mesto. Sledijo mojstri za tritedenske dirke. Peti je bil Fabio Aru, šesti Christopher Froome in sedmi Alberto Contador.

Med deseterico se je dolgo držal tudi Simon Špilak. Zmagovalec dirke po Švici pa je sezono končal na 16. mestu. Zbral je kar 269 točk. Jan Polanc je s 16 zbranimi točkami – dobil je etapo na dirki po Italiji – sezono končal na 128. mestu. Luka Mezgec je osvojil devet točk, kar ga uvršča na 147. mesto. Med ekipami je največ točk še drugič zapored zbral španski Movistar, katerega člana sta prav

Alejandro Valverde in mladi zvezdnik Nairo Quintana. Ekipa je skupaj zbrala 1619 točk. Druga je bila Katjuša Simona Špilaka, ki je zbrala vsega pet točk manj. Tretji je britanski Sky. Astana Boruta Božiča je s 1106 točkami peta. Giant Alpecin Luke Mezgeca je s 773 točkami 10. Omenimo še Lampre Merido Jana Polanca in Luke Pibernika. S 586 točkami je 12.

Cannondale Garmin Kristijana Korena in Mateja Mohoriča je zbral 390 točk. Zasedel je 16. mesto. Med državami so z naskokom največ točk osvojili Španci. Zbrali so kar 1945 točk. Druga Italija jih ima 1106, tretja Kolumbija pa 1099. Sledijo VB, Belgija, Francija, Nizozemska, Avstralija, Nemčija, Norveška ... Slovenija je z 294 točkami 14.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ