Alejandro Valverde: Na zmago ne bom dolgo čakal

Alejandro Valverde: Na zmago ne bom dolgo čakal
04.11.2017 AVTOR: D. Z.
Po najboljšem uvodu v sezono v karieri huda poškodba na dirki po Franciji. Zdaj se Alejandro Valverde vrača in poudarja ... "Ne počutim se, kot bi imel 37 let."

Alejandro Valverde ima že 37 let, a za njim je izjemen prvi del sezone, saj je med drugim spet blestel tudi na ardenskih klasikah. Potem pa je padel v vožnji na čas na dirki po Franciji.

Zaradi hude poškodbe je odstopil že prvi dan in letos se ni več vrnil na dirke. Mnogi so menili, da bo moral zaključiti kariero, a zvezdnik Movistarja napoveduje uspešno vrnitev. “Težko bo, vendar pa bo moj cilj v naslednji sezoni še petič dobiti Liege-Bastogne-Liege. To bo pomembnejše, kot na primer prvič dobiti Amstel Gold Race. S peto zmago bi se izenačil z Merckxom, ” je na novinarski konferenci ob predstaviti Movistarja pred sezono 2018 dejal Valverde.

Takoj po poškodbi je že razmišljal o vrnitvi: “Prevozil sem okrog šest tisoč kilometrov. Z mislijo, da moram doseči čim boljšo formo. To mi je uspelo. Čutim, da če bi zdaj začel dirkati, da bi se že lahko boril za zmago. Zdaj pa si bom privoščil odmor. Kot, da bi ves čas do zdaj dirkal. Zdaj me čaka sedem ali osem dni premora. Potem bom novo sezono začel iz nič. ” Smeli načrti pri teh letih. A letos je dokazal, da leta zanj očitno niso ovira. “Vsi vemo, kaj se mi je zgodilo. Ne počutim se utrujenega ali izčrpanega. Ne v glavi, ne fizično. Počutim se, kot bi bil deset let mlajši. ”

Predvsem pa posledic poškodbe ne čuti več: “Tistih prvih 15 minut, ko sem na tleh čakal na reševalce je bilo najhujših. Ob pogledu na koleno sem si rekel, da lahko pozabim, da bom še kdaj sedel na kolo. Ko so mi v bolnišnici predstavili pot do okrevanja, se mi je vrnilo upanje. Moj cilj pa je preprosto. Spet zmagovati. Če bi me vprašali pred šestimi tedni, bi rekel, da nisem prepričan, da bom še kdaj tako dober. Zdaj pa lahko že prevozim po sedemsto kilometrov na teden in se dan po težkem treningu dobro počutim. To je znak, da mi gre dobro. ”

Očitno je prav trening že tisti pravi: “Lahko treniram, lahko sprintam. Sem podobno močan kot prej. Poškodovana noga je sicer še nekoliko šibkejša, vendar je pred mano zima in v fitnesu lahko vse popravim. ” Sezono 2018 bo začel z enodnevnimi dirkami na Majorki, sledila bo dirka po Andaluziji, po Murciji, Kataloniji in Baskiji ter ardenske klasike. “Ne vem, kdaj bom prvič zmagal. Ali bo to januarja, februarja, marca ali aprila. Nočem pretiravati, a menim, da na zmago prav dolgo ne bom čakal. ”

Ne ve pa še, na kateri izmed tritedenskih dirk bo nastopil. Po vsej verjetnosti bo na dveh. Dejstvo je, da ima zdaj Movistar še dva zvezdnika za najtežje dirke. To sta Mikel Landa in Nairo Quintana. “Lahko bi odpeljal Giro in Tour, Tour in Vuelto ali Giro in Vuelto. Kar se mene tiče, mi je vseeno. Moram pa priznati, da mi je trasa Toura zelo všeč. ” Želi pa nastopiti tudi na svetovnem prvenstvu, ki bo tokrat v Avstriji in bo pisano na kožo hribolazcem. Valverde je na svetovnih prvenstvih osvojil kar šest medalj, zmaga pa mu še manjka.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ