Alex Dowsett novi rekorder ... Zdaj svet čaka na Wigginsa

Alex Dowsett novi rekorder ... Zdaj svet čaka na Wigginsa
02.05.2015 AVTOR: D. Z.
Alex Dowsett je postavil nov mejnik v vožnji na eno uro na velodromu. Britanec je kolesaril s povprečno hitrostjo 52,937.

Kolesar Movistarja bi moral rekord postavljati že v začetku sezone, vendar je poskus prestavil zaradi padca in poškodbe ključnice. Odličen kronometrist pa je hitro našel nov datum. Rekord, ki ga je od začetka februarja v rokah držal Avstralec Rohan Dennis je bil 52,937 km v eni uri. Dowsett si je za podiranje te znamke izbral velodrom v Manchestru. Dowsett je začel nekoliko počasneje od rekorda, saj je po prvih 15 minutah njegova povprečna hitrost znašala 52,291 km/h. Po prevoženih 30 kilometrih je za Dennisovim rekordnim dosežkom zaostajal za osem sekund.

Potem pa je še pospešil in devet minut pred koncem se je Dowsett že izenačil z Dennisom. Na koncu je v eni uri prevozil skoraj 53 km. Kolesarju Movistarja je podvig tako uspel, na koncu pa se je zdelo, da ima še nekaj prihranjene energije. »Trenerji so mi sestavili načrt, ki mi ni bil preveč všeč, vendar sem globoko v sebi vedel, da je to bil pravi program. Sam nisem dober pri spreminjanju ritma, zato sem začel nekoliko počasneje. Tako bi imel prvih 45 minut nekoliko počasnejši ritem od Rohana. Sam se s tem nisem ravno strinjal. Na polovici sem vedel, da imam še dovolj rezerve, « je dejal Dowsett.

Zahvalil se je trenerju Stevu Collinsu, ki mu je omogočil ogromno ur treninga – pravi, da nekje med 30 in 40 – na velodromu. In prav na vseh treningih je bil Collins ob njem. O preizkusu pa je Dowsett še dodal: »Ne lažem, če rečem, da je bilo prvih 30 minut lahkih, lažjih, kot sem pričakoval. Vsakič, ko sem se usedel na kolo, sem bil hitrejši. Tokrat sem prvič vozil pri nekoliko višji temperaturi na velodromu. Vedel sem, da bo v prvi polovici lažje, ampak ne tako. Zadnjih deset minut pa je bilo hudih. « Dowsett je tako moštvu Movistar po 21 letih prinesel nov rekord, le da se je takrat moštvo imenovalo Banesto, rekorder pa legendarni Miguel Indurain. Briantec je še namignil, da bi lahko poskusil še kdaj popraviti ta mejnik. A naslednji kolesar, ki bo to storil, bo Bradley Wiggins. To bo 7. Junija na velodromu Lee Valley Velo Park v Londonu.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ