Ali kolo pozdravi "mačka"

Ali kolo pozdravi "mačka"
04.01.2019 AVTOR: DZ, vir: cycligweekly

Prazniki so mimo, a vendarle. Če kdaj pregloboko pogledate v kozarec, naslednji dan iščete rešitve, kako premagati mačka? Je morda kolo rešitev?

S tem vprašanjem so se ukvarjali pri cyclingweekly. Najbolj preprosto odgovor, kako se izogniti mačku je seveda, da pač dan prej ne pijete preveč alkohola. A, vendar se kdaj zgodi, da pretiravamo in naslednji dan nam je ponavadi še kako žal. Pri cyclingweekly so najprej podali nekaj nasvetov, ki bi nam pomagali, da naslednji dan maček ne bi bil tako hud.

To so med drugimi:
*Ne pijte alkoholnih pijač na prazen želodec. Če imate v želodcu že nekaj hrane, ta pomaga, da telo ne absorbira alkohola tako zelo hitro
*Med vsako alkoholno pijačo pijte tudi vodo. Alkohol pospešuje dehidracijo, kar za organizem ni dobro.
*Ne mešajte alkoholnih pijač. Izberite, kaj boste tisti večer pili. Vino, pivo, določeno žgano pijačo. Odločite se in poskušajte vztrajati pri tisti vrsti pijače.
*Izogibajte se “rundam”, saj pride tam do večjega nenadzorovanega uživanja alkohola
*Prenehajte hitro. Vaše telo potrebuje eno uro za “predelavo” ene enote alkohola. S pitjem prenehatje pred koncem, saj boste tako telesu pridobili nekaj časa.
*Poskrbite za hidracijo pred spanjem.

Zdi se preprosto, a vendarle ni, kajne? Sicer se nam zdi, da če kaj popijemo, takoj zaspimo, a ta spanec ni tako kvaliteten kot bi bil spanec brez alkohola. Ker je alcohol diuretik, največje skrbi povzroča dehidracija, saj alkohol prisili ledvice, da proizvedejo več urina. Če boste naslednji dan šli na kolo - seveda je prvi pogoj, da niste še vedno pod vplivom alkohola - boste, ko se boste začeli potiti, izgubili še več tekočine kot običajno. To pomeni, da bo vaša predstava slabša, saj je tudi pretok kisika slabši. Raziskave naj bi pokazale, da zaradi alkohola tudi srce deluje nepravilno. Potem so tu že zaužite kalorije, ki jih kolesarji na maramo, kajne?

Torej, logično vprašanje. Bo trening naslednji dan pozdravil mačka? Vsemu naštetemu se lahko seveda izognemo, a kaj, če nam to ne uspe in se naslednji dan zbudimo z glavobolom in drugimi simptomi, značilnimi za tiste, ki so prekomerno pogledali v kozarec? Vsekakor se bo prekomerno pitje alkohola poznali pri vaši predstavi na kolesu, utrujenost bo večja, dehidracija bo odigrala svojo vlogo, tako da pri cyclingweekly odsvetujejo intenzivno vadbo. A vendarle vam tudi poležavanje v hiši ne bo prav preveč koristilo pri zdravljenju mačka.

Svež zrak v pljučih je vsekakor priporočljiv, saj se telo prebudi. To, da boste s potenjem izboljšali počutje, je bolj ali manj mit. Je pa res, da se boste morda bolje počutili, ker bo telo izločalo večjo količino hormnoa “sreče”. Pomembno je, da pred kolesarjenjem poskrbimo za hidracijo in pravo hrano. Kolesarimo na nizki intenzivnosti … obenem pa se lahko med vožnjo, tako kot vedno vprašamo, če nam je bilo tega res treba. Morda sklenemo, da ne bomo več pili, kajne? Pri cyclingweekly so ta članek vsekakor objavili v primernem času.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ