Ali lahko kdo premaga Valverdeja?

Ali lahko kdo premaga Valverdeja?
17.04.2018 AVTOR: D. Z.
Jutri bo na sporedu klasika Valonska puščica. Peto zaporedno in skupaj že šesto zmago bo lovil Alejandro Valverde, ki je spet vrhunsko pripravljen.

Le kdo ga lahko premaga, če sploh kdo? To je praktično edino pravo vprašanje pred Valonsko puščico. Alejandro Valverde je od leta 2014 nepremagljiv.

Poleg tega je dirko prvič dobil že leta 2006 in bil naslednje leto drugi. Znameniti Mur de Huy mu je očitno pisan na kožo. Dirka se namreč konča na vrhu tega sicer kratkega, a zelo strmega vzpona. Valverde bi jutri lahko postal prvi kolesar v zgodovini, ki bi katerokoli izmed enodnevnih klasik dobil petkrat zapored, v njegovem primeru šestič v karieri.

Komu je kaj takega uspelo? Tom Boonen je štirikrat zapored dobil E3 Harelbeke, Jan Raas Amstel Gold Race in Fausto Coppi dirko po Lombardiji. Valverde je v zadnjem obdobju dokazal, da je odlično pripravljen. Na dirki Amstel Gold Race je bil sicer peti, vendar pa je to bila bolj posledica taktične igre favoritov. Na vzponih je vsem pokazal, da je zelo močan. Tudi leta – kmalu jih bo bo dopolnil 38 – očitno niso ovira, saj je letos dobil že devet dirk. Kaj pa trasa dirke?

Dirka je dolga 199 kilometrov, začela se bo v Seraingu, končal pa, kot že rečeno, na vrhu zidu Huy. Kolesarji bodo morali premagati 11 vzponov, tudi Cote de la Redoute, ki je bolj poznan s klasike Liege-Bastogne-Liege. Na prej omenjeni Huy se bodo kolesarji podali trikrat. Za konec bodo namreč opravili dva kroga. Vzponi pa Ereffe, Cherave in Huy. Že po tradiciji pa se najboljši za zmago udarijo šele ob zadnjem vzpenjenju na Huy.

“Če bom v igri nekje 200 do 250 metrov pred ciljem, potem me bo težko premagati. Poskrbeti bomo poskušali, da ne bo nihče napadel. Sam preračunam razdaljo do cilja in potem pospešim. Tako dolg vzpon zares obvladam in to je moja prednost, ” je dejal Valverde. A konkurenca bo vsekakor močna. Dvakrat drugi in enkrat tretji Daniel Martin, dvakrat drugi Julian Alaphilippe, že zmagovalec Philippe Gilbert, še en domačin adut, lani tretji Dylan Teuns.

Potem so tu še Sergio Henao, Wout Poels, Michal Kwiatkowski, Warren Barguil, brata Ion in Gorka izagirre, Vincenzo Nibali, Enrico Gasparotto, Romain Bardet, Tim Wellens, Tiesj Benoot, Jelle Vanendert, Jakob Fuglsang, Bauke Mollema, Michael Matthews, Guillaume Martin … Na startu bo zgolj en Slovenec. To bo Grega Bole, ki je že na dirki Amstel Gold Race dokazal, da je izvrstno pripravljen, vendar je obenem povsem podrejen ekipi.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ