Alison Jackson do zmage kariere na Pariz – Roubaixu

Alison Jackson do zmage kariere na Pariz – Roubaixu
08.04.2023 AVTOR: N. Gr., foto: EF-Tibco

Tudi letošnja izvedba ženskega »severnega pekla« ni razočarala. Tokrat so ubežnice uspele ostati v ospredju vse do konca, največje zmage v karieri se je veselila Alison Jackson.

Ženski Pariz – Roubaix je bil znova zelo zanimiv, za kar so poskrbele tudi vremenske razmere. Čeprav ni bilo dežja, je močno deževalo v prejšnjih dneh in določeni odseki kock so bili zelo spolzki in prekriti z blatom.

V prvi pobeg dneva se je podala 18-erica kolesark, ki jim nihče ni pripisoval realnih možnosti za zmago, a so se v glavnini nekoliko ušteli, ko so jim dovolili že več kot šest minut naskoka. Nato se je lov za njimi sicer začel in ko so na pedala stopile favoritinje, se je prednost začela topiti. Nato pa je Elisa Longo Borghini, branilka lanske zmage, zdrsnila na enem od tlakovanih odsekov in za nekaj minut se je beg ustavil, kar je bilo na koncu morda odločilno.

V ospredju je ostala sedmerica kolesark, ki pa je imela po zadnjem težkem odseku kock, pred zadnjimi 10 kilometri, le še 15 sekund naskoka pred zasledovalno skupino, v kateri je bila večina največjih imen ženskega kolesarstva.

Zasledovalke so prišle na 10 sekund, bližje pa ne

Zdelo se je, da je pobeg obsojen na propad, a med zasledovalkami ni bilo prave sloge, medtem ko so kolesarke v ospredju dirkale na vse ali nič. Kilometri so se odštevali, prednost pa se je gibala med 10 in 20 sekundami in ko je sedmerica v ospredju vstopila na velodrom, je bilo že jasno, da so zasledovalke zapravile veliko priložnost.

Dirko življenja je odpeljala Kanadčanka Alison Jackson (EF Education First), ki je v šprintu pametno počakala, da so Marion Borras zasrbele pete, nato pa je iz njenega zavetrja razvila največ moči in se veselila zaslužene zmage.

Velik poraz za ekipo SD Worx

Na odru za zmagovalke sta bili še Katisa Ragusa in Marthe Truyen. Dirka pomeni velik poraz za zvezdniško ekipo SD Worx, ki pa bi vseeno lahko prišla do zmage, a je njihova kolesarka v ubežni skupini Femke Marcus tik pred šprintom padla in zapravila svojo priložnost. Zmagovalki dirke po Flandriji Lotte Kopecky je ostal le še šprint za sedmo mesto, tega je sicer dobila, prav veliko zadoščenja z njim pa ne.

Glede na današnje razmere na ženski dirki nas tudi jutri, ko bodo na štartu mladinci in moški, čakajo zelo nepredvidljive razmere in obilica padcev, zato bo morda modro svojo priložnost poiskati v begu.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ