Alpe se nadaljujejo s kratko, a zahtevno etapo

Alpe se nadaljujejo s kratko, a zahtevno etapo
18.07.2018 AVTOR: DZ

11. etapa, 18. julij: Albertville – La Rosiere Espace San Bernardo, 108 km (gorska etapa s ciljnim vzponom)

Tudi zaradi očitkov, da na Touru manjka pravi spektakel, so organizatorji v zadnjih letih vedno izpeljali tudi kratke gorske etape, ki so se pokazale za pravo popestritev. Ta je ena izmed dveh. Albertville bo gostil start, nadaljevalo se bo s štirimi zahtevnimi vzponi. Priložnost za napad bodo kolesarji imeli že kmalu po startu, ko se bodo pričeli vzpenjati na 1723 metrov visoko goro Bisanne (ekstra kategorija). Vzpon, najtežji v tej etapi, je dolg 12,4 kilometra, povprečni naklon pa znaša 8,2 odstotka.

Po 26 kilometrih bodo kolesarji prišli na vrh in sledil bo 17 kilometrov dolg spust do Beuforta. Potem pa 1748 metrov visok prelaz du Pre (ekstra kategorija). Govorimo o 12,6 kilometra dolgem vzponu s povprečnim naklonom 7,7 odstotka. Med desetim in 12 kilometrom, torej tik pod vrhom je najstrmejši. Po krajšem spustu pa s slabimi šestimi kilometri najkrajši in obenem najpoložnejši vzpon dneva Cormet de Roselend (druga kategorija). Je pa to s 1968 metri nadmorske višine najvišja točka dneva.

Sledil bo še zadnji spust v Bourg Saint Maurice, kjer bo start naslednje etape, a tokrat se bodo kolesarji po vsega 88 kilometrih podali še na zaključni vzpon. La Rosiere. Dolg je kar 17,6 kilometra. Ta vzpon ni tako zelo strm, saj povprečni naklon znaša 5,6 %. Srednji del med osmim in 13 kilometrom je najstrmejši, medtem ko je klanec najpoložnejši prav v zadnjih štirih kilometrih. Majico bo branil Greg Van Avermaet, Primož Roglič je trenutno deseti v skupnem seštevku.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ