Alpe: Froome preverja formo za Giro

Alpe: Froome preverja formo za Giro
16.04.2018 AVTOR: D. Z.
Danes se bo začela dirka Tour of the Alpes, nekdanji Giro del Trentino. Na startu številni zvezdniki, tudi Chris Froome.

Etape na dirki Tour of the Alps
1. etapa, 16. april: Arco - Folgaria, 134,6 km
2. etapa, 17. april: Lavarone - Fiemme/Alpe di Pampeago, 145,5 km
3. etapa, 18. april: Ora/Auer - Merano/Meran, 138,3 km
4. etapa, 19. april: Chiusa/Klausen - Lienz, 134,3 km
5. etapa, 20. april: Rattenberg - Innsbruck, 164,2 km

Froomova vrnitev
Chris Froome letos do zdaj ni bil ravno uspešen, tudi dirkal ni veliko, saj ima pred sabo dva velika cilja. Želi dobiti dirko po Italiji in dirko po Franciji.

Zadnji, ki mu je to uspelo, je bil Marco Pantani leta 1998. Froome se poleg tega ukvarja tudi z dopinškim primerom, ki se vleče še od lanskega leta in nihče ne ve, ali bodo Frooma kaznovali ali ne. Kljub vsemu Britanec nadaljuje sezono po prvotnih načrtih in je danes na startu nadvse zahtevne dirke Tour of the Alps, pred leti poznane kot Giro del Trentino.

Preizkusiti formo
Prav zanimivo. Froome bo poskušal nadaljevati izjemno uspešno tradicijo kolesarjev moštva Sky na tej preizkušnji. Saj so dobili najboljši na zadnjih treh izvedbah. Leta 2015 Porte, sledili pa sta zmagi Lande in lani Thomasa. Froome se je vrnil z višinskih priprav na Teideju (Tenerife) in pretekli vikend ogledal še vzpon na Zoncolan ter traso 34 km dolgega kronometra od Trenta do Rovereta.

“Ta dirka je zame zelo pomembna kot priprava za Giro. To bo moj zadnji preizkus forme, zato se dirke že veselim, ” je povedal Froome: “Podobno kot ostali sem na dirko prišel po dolgih pripravah na visoki nadmorski višini, tako da bo zanimivo videti, kako dobri so konkurenti. Poleg tega bo pomembna tudi zaradi izbora ekipe za Giro. ” Obenem bo imel dovolj priložnosti za dokazovanje. Prav vse etape so nadvse zahtevne.

Lahke etape ni
Že prva od Arca do Folgarie, ki bo dolga 134,5 km. Kolesarji bodo morali premagati dva kategorizirana vzpona. Vrh drugega, govorimo o 1256 metrov visoki Serradi, na katero se bodo povzpeli iz Rovereta, bodo dosegli po 128 kilometrih dirkanja. Sledil bo spust in dva kratka klanca pred ciljem. Druga etapa bo najtežja.

Ravno tako bosta na sporedu dva gorska cilja, zaključni pa bo do znamenitega središča Alep di Pampeago. Ta vzpon do 1750 metrov nadmorske višine bo dolg osem kilometrov. Zadnji štirje kilometri so vseskozi strmejši od 11-odstotkov. Kolesarji bodo morali premagati 2900 metrov nadmorske višine. Naslednji dan jih bo na 138 km dolgi poti do Merana pričakalo tri metrov manj “višincev ”. Po 91 kilometrih bodo kolesarji prečkali vzpon prve kategorije Passo della Mendola. Sledil bo spust in lažji vzpon na Palade. Potem pa samo še skoraj 20 kilometrov dolg spust in nekaj manj kot deset kilometrov ravnine do cilja.

Po trasi svetovnega prvenstva
Sledila bo predzadnja etapa do Linza. Sicer ne preveč zahtevna, a prav v zaključku nadvse zanimiva. Po 117 kilometrih dirkanja se bodo kolesarji pričeli vzpenjati na drugokategornik Bannberg. Na 1268 metrov visoki vrh bodo prišli po 124 kilometrih. Sledil bo samo še deset kilometrov dolg spust do cilja. Prav nič lahko ne bo niti zadnji dan.

Kolesarje bo pot vodila od Rattenberga do Innsbrucka, kjer se bo dirka tudi končala. To bo s 164 kilometri tudi najdaljša etapa s petimi vzponi, na katerih bi lahko prišlo do večjih razlik. Kolesarji bodo morali premagati 3150 metrov nadmorske višine, vozili pa se bodo tudi po trasi prihajajočega svetovnega prvenstva. Na koncu se bodo morali trikrat povzpeti na t. i. vzpon Olympia. Dolg je 6,7 km, povprečni naklon pa znaša 6 %. Poleg Frooma moramo izpostaviti še Fabia Aruja, ki ravno tako stopnjuje formo pred Girom. Podobno taktiko je ubral tudi mladi Astanin up Miguel Angel Lopez. Tu so še Thibaut Pinot, Domenico Pozzovivo, Louis Meintjes, George Bennett … Slovencev ni na startu.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ