Ameriški naslednik Armstronga?

Ameriški naslednik Armstronga?
23.07.2012 AVTOR: D. Z.
Tejay Van Garderen je na pravkar končani dirki po Franciji osvojil končno peto mesto, obenem pa je v Parizu oblekel tudi belo majico najboljšega mladega kolesarja.

Na dirko po Franciji je prišel brez večjih pričakovanj. Zgolj kot pomočnik Cadelu Evansu, ki je branil zmago iz leta 2011. Vendar se Avstralcu vse ni izšlo po načrtih. V zadnjih dneh je še nekoliko zbolel in Van Garderen ga je v skupnem seštevku prehitel. Na zadnji vožnji na čas je startal tri minute za svojim kapetanom in ga 20 kilometrov pred ciljem celo ujel.

"On je izjemen šampion od katerega sem se lahko veliko naučil. Verjamem, da se lahko naslednje leto vrne po zmago. Do nove bi mu z veseljem pomagal. Če pa ne bo tako, potem bom poskusil prevzeti njegovo vlogo," je dejal Van Garderen, ki je prvi Američan po LeMondu in Hampstenu v 80. letih, ki je osvojil belo majico najboljšega mladega kolesarja.

"Če bi mi na začetku dirke dejali, da bom na koncu nosil belo majico in da bom Tour končal na petem mestu, bi vas imel za neumne. Sem zelo vesel. V teh treh tednih sem se veliko naučil. Zdaj sem spoznal, da bo moja kariera odvisna predvsem od te dirke. Vse do zdaj si natančnih ciljev nisem postavljal, saj sem si želel biti prav povsod dober," je še dejal komaj 23-letni Američan, ki se v naslednjih letih očitno namerava povsem posvetiti dirki po Franciji.

Zveni znano? Lance Armstrong je na tak način prišel do sedmih zmag. Vedno je vse stavil samo na Tour. Vse preostale dirke je izrabil zgolj za pripravo na Tour. "Čez eno leto bi bilo prezgodaj, vendar, v nekaj letih pa bi bilo mogoče belo barvo majice zamenjati za rumeno. Naslednje leto se bom še boril za belo majico," je še dodal kolesar iz Kolorada, ki vozi za zvezdniško moštvo BMC. Pri temu so že sporočili, da kljub vsemu še vedno zaupajo Evansu. Tako so poudarili, da bo Avstralec kljub slabšemu nastopu tudi na prihodnjem, torej stotem Touru imel vlogo kapetana ekipe.

"Pokazal je nadarjenost, za katero smo vedeli, da jo ima. Upam, da mu lahko ponudim nekaj neprecenljivih izkušenj, ki mu bodo v naslednjih letih prišle prav. Mislim, da bomo naslednje leto spet poskusili z mano, potem pa se bo štafetno palico predalo Van Gardernu," je dejal Cadel Evans. Avstralec je obljubil, da se bo tudi naslednje leto vrnil: "Močnejši in z željo po zmagi. Še vedno menim, da mi to lahko uspe. Na koncu pa bo tako ali tako vse odvisno od mene in mojih sposobnosti."

foto:sirotti

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ