Amstel: Italijanska premoč v zaključku, Grega Bole grdo padel

Amstel: Italijanska premoč v zaključku, Grega Bole grdo padel
17.04.2016 AVTOR: D. Z.
Enrico Gasparotto je še drugič v karieri dobil dirko Amstel Gold Race. Michael Vagren je bil drugi, tretji pa Sonny Colbrelli.

Zmago branil Michal Kwiatkowski
Za kolesarji je kar 248,7 km dolga enodnevna klasika Amstel Gold Race. Gre za dirko World Toura, ki poteka po nizozemski pokrajini Limburg. Govorimo o zelo razgibani dirki, ki predstavlja nekakšen uvod v ardenske klasike, saj v naslednjem tednu sledita še dirki Valonska puščica in Liege-Bastogne-Liege. Izmed klasik je Amstel Gold Race najmlajša, letos so izpeljali 51. izvedbo. Prvič je bila na sporedu leta 1966. Zmago je branil Michal Kwiatkowski. Lani mu je podvig uspel v sprintu manjše skupine.

Takrat je nosil majico svetovnega prvaka in je bil član moštva Etixx Quick Step. Letos je prestopil v britanski Sky. Na startu so bili številni zvezdniki, tudi nekateri kolesarji, ki so nastopali na 'tlakovanih klasikah '.  Izmed favoritov je manjkal samo Alejandro Valverde, ki trenutno blesti na španski etapni dirki. Zato pa so bili na startu kolesarji, kot so Matthews, Gerrans, Gilbert, Costa, Moreno, Mollema, Gallopin, Dumoulin, Luis Leon Sanchez … Na startu pa so bili tudi štirje Slovenci.

Štirje Slovenci na startu in padec Grege Boleta
Grega Bole v dresu moštva Nippo Vini Fantini, Kristijan Koren v dresu Cannondala ter dva predstavnika Lampreja Meride Jan Polanc in Matej Mohorič. Pred njimi je bila zahtevna dirka s 34 kratkimi, a strmimi vzponi in zavite, ozke ceste s številnimi pastmi, ki dirko vsako leto naredijo težjo. Obenem so vse skupaj ovirale še zaradi dežja razmočene ceste. Že v zaprti vožnji v Maastrichtu je prišlo do neljubega dogodka.

Kolesar Treka Fabio Felline je grdo padel in si zlomil nos. Hitro so ga prepeljali v bolnišnico in je že prestal operacijo. Okrog 60 kilometrov pred ciljem pa je grdo padel tudi Grega Bole, ki je obležal na cesti. Podatkov, kaj se je zgodilo in kako je z Boletom, zaenkrat še ni. Slabih 30 kilometrov pred ciljem je tudi v glavnini prišlo do večje selekcije, popustil je tudi trikratni zmagovalec te preizkušnje Philippe Gilbert. Belgijec nastopa z zlomljenim prstom. Pobeg dneva je bil neuspešen, v zadnjih desetih kilometrih pa so si sledili pravi napadi.

Gasparotto drugič v karieri
Začel je Roman Kreuziger, nadaljeval pa Tim Wellens, ki je imel slabih pet kilometrov pred ciljem 20 sekund naskoka pred glavnino. Dobra dva kilometra in pol do cilja je sledil desni ovinek in zadnji vzpon na Cauberg. 1,2 km vzpona. Wellens je imel samo še deset sekund naskoka. Napadel je Gasparotto, sledil pa mu je samo Valgren, medtem ko so se ostali favoriti še vedno vozili skupaj.

Potem, ko sta premagala vzpon, je narekovanje ritma prevzel Valgren. Preostali pa so se v lov za ubežnikoma podali prepozno. Enrico Gasparotto je vztrajal v Michaelom Valgrenovem zavetrju in potem pokazal pravo moč. Italijan se je lahko veselil druge zmage na tej preizkušnji. Valgren je bil drugi. Sprint večje skupine za tretje mesto je dobil Sonny Colbrelli.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ