Amstel: Kdo namesto Tadeja Pogačarja?

Amstel: Kdo namesto Tadeja Pogačarja?
12.04.2024 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Se še spominjate dirke Amstel Gold Race 2019? Mathieu Van der Poel je po neverjetnem lovu prišel do veličastne zmage. Zdaj iščemo kolesarja, ki bo na vrhu nasledil Tadeja Pogačarja.

Amstel Gold Race. V nedeljo bo na sporedu dirka, za katero mnogi trdijo, da bi lahko postala šesti “monument”. Vsekakor gre za posebno dirko, ki označuje nekakšen prehod med dirkami s tlakovanimi odseki in ardenskimi preizkušnjami. Je preizkušnja, ki združuje lastnosti obeh tipov dirk.

Tu so vzponi, pa tudi nekaj granitnih kock. Maastricht bo gostil start, cilj pa po 254 kilometrih Berg en Terblijt. Kaj pa vmes? Nešteto ovinkov. Številne ozke ulice in ozki prehodi na kratke, a strme vzpone v Limburgu. Kolesarji bodo morali premagati 3200 metrov nadmorske višine. Pred kolesarji je kar 33 vzponov. Lani je bil preprosto z naskokom premočan Tadej Pogačar. Vseskozi je bil na pravem mestu, v zadnjih 30 kilometrih pa se je prek vzpona Keuterberg podal v samostojni pobeg.

Potem, ko je že dobil dirko po Flandriji, je zmagal še na Amstel Gold Race in kasneje še na Valonski puščici. Pogačarja letos ne bo na startu, zato pa bosta lani drugi Ben Healy in tretji Tom Pidcock. Izmed zmagovalcev bosta na startu samo Mathieu Van der Poel, ki velja za glavnega favorita in Michal Kwiatkowski, ki je dirko dobil dvakrat. Letošnja trasa je kopija lanske.

Kolesarji bodo vseskozi krožili, po dvakrat pa se bodo podali na vzpone Loorberg, Cauberg, Geulhemmerberg in Bemelerberg. Najstrmejše zadeve so na sporedu v zadnjih 55 kilometrih. V razmaku vsega 12 kilometrov se bodo zvrstili Gulperbergweg, Kruisberg, Eyserbosweg in Fromberg. Kratki vzponi, a po dvesto kilometrih dirkanja bodo s svojo strmino vsekako zelo boleči.

Takoj za to serijo klancev pride na vrsto prej omenjeni Keuterberg, kjer se je Pogačar odpeljal še zadnjim zasledovalcem. Ta v osrčju skriva tudi 22-odstotni naklon. Od tu se bo karavana podala proti najbolj znamenitemu izmed vseh - Caubergu. Na vrhu tega klanca je bil nekajkrat tudi že cilj te dirke. Ta vzpon je bil ključen na svetovnem prvenstvu, ki ga je gostil Limburg. Tu je med mladinci do naslova svetovnega prvaka takrat prišel Matej Mohorič.

Kolesarji bodo v zaključku opravili krog in ciljno črto bodo prečkali 16 kilometrov pred ciljem. Sledil bo vzpon Geulhemmerberg, potem pa še zadnji klanec dneva - Bemelerberg. Ta je dolg devetsto metrov, povprečni naklon pa je 4,5-odstoten. Sledi še zavit prehod na do ciljne ravnine. Glavni favorit je brez dvoma Mathieu Van der Poel. Domačin bo po dveh veličastnih zmagah zagotovo še vedno motiviran.

Ko je dirko dobil, je prikazal eno izmed veličastnih predstav, saj je bil že v izgubljenem položaju, ko je začel brezupni lov. Narekoval je oster ritem in postopoma je prehiteval kolesarje, ki so se mu sicer priključili in se vozili v njegovem zavetrju. A na to se prav veliko ni oziral. Prav v ciljnem sprintu je prehitel še zadnje ubežnike in prišel do zmage. Med tiste, ki bi ga lahko premagali sodijo številni kolesarji.

Omenimo vsaj nekatere: Ben Healy, Tom Pidcock, Juan Ayuso, Benoit Cosnefroy, Dylan Teuns, Marc Hirschi, Brandon McNulty, Pello Bilbao, Maximilian Schachmann, Richard Carapaz, Romain Gregoire, Michael Matthews, Tiesj Benoot, Matteo Jorgenson, Mattias Skjelmose, Stephen Williams, Maxim Van Gils … Med zmagovalce so se v zadnjih letih vpisali tudi že omenjena Pogačar in Kwiatkowski.

Pa tudi Wout Van Aert, Michael Valgren, Philippe Gilbert, Enrico Gasparotto, Roman Kreuziger, Sergej ivanov, Damiano Cunego … Največkrat - kar petkrat - je dirko dobil Jan Raas. S kar štirimi zmagami se lahko pohvali Philippe Gilbert. Iz Bahrain Victoriousa so sporočili, da na startu 58. izvedbe ne bo Mateja Mohoriča, zato pa bo nastopil Matevž Govekar, ki bo očitno tudi edini slovenski predstavnik.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ