Amstel: Spremenjena trasa za še širši krog favoritov

Amstel: Spremenjena trasa za še širši krog favoritov
14.04.2018 AVTOR: D. Z.
Najmlajša med klasikami, a še kako prestižna. Jutri bo na sporedu 53. dirka Amstel Gold Race. Od Slovencev bo na startu samo Grega Bole.

Amstel Gold Race je nizozemska klasika, ki jo vse od začetka leta 1966 finančno podpira nizozemska pivovarna Amstel.

Kolesarji opozarjajo, da gre za zaradi ozkih cest, vetra, hitrostnih ovir in krožišč za zelo živčno dirko. Letos bo dolga 263 kilometrov, prevdsem pa bo rahlo spremenjen zaključek. V preteklosti so traso dirko večkrat spremenili, zdaj pa so se organizatorji odločili, da uvedejo še eno spremembo. Kolesarji bodo morali premagati kar 35 kratkih vzponov.

Ponavadi so organizatorji za konec vedno prihranili znameniti Cauberg, letos pa ne. Tega bodo kolesarji sicer prevozili kar trikrat, a zadnjič dobrih 18 kilometrov pred ciljem. Ponavadi je bil na sporedu le dober kilometer pred ciljno črto. Letos mu bosta sledila še dva vzpona. Geulhemmerberg in vsega sedem kilometrov pred ciljem Bemelerberg. Predvsem spusta s teh dveh klancev naj bi bila tehnično zelo zahtevna, tako da bodo zasledovalne skupine še težje ujele morebitne ubežnike.

"Iščemo ožje ceste, da bi glavnina še težje nadzirala dirko, " je spremembe komentiral direktor dirke Leo Van Vliet. In, kdo so favoriti? Toliko, kot je favoritov na tej klasiki, jih ni skorajda na nobeni. Po tej dirki sledita dve zahtevnejši - Valonska puščica in Liege-Bastogne-Liege - na katerih pridejo do izrada izrazitejši hribolazci. Tu pa iščejo svoje priložnosti tudi nekateri vrhunsko pripravljeni kolesarji, ki so ta mesec nastopali tudi na dirki po Flandriji in na dirki Pariz-Roubaix. Tako so svoj nastop napovedali Peter Sagan, Greg Van Avermaet, Niki Terpstra ...

Vsekakor pa med vsemi izstopa Philippe Gilbert. Mojster za to dirko. V preteklosti jo je dobil kar štirikrat. Prilagodil se je različnim zaključkom in letos bo branil lansko zmago. S petimi bi se izenačil z rekorderjem po številu zmag na tej dirki Janom Raasom. Gilbert pa ima za sabo tudi že dirko po Flandriji in klasiko do Roubaixa, tako da je vprašanje, koliko moči mu je še ostalo za ardenske dirke, na katerih je v preteklosti blestel. Vrača se Alejandro Valverde, ki te dirke še ni dobil, je bil pa že dvakrat drugi in enkrat tretji. Potem bo na startu Michal Kwiatkowski, že zmagovalec iz leta 2015 in lani drugi.

Tu je še Enrico Gasparotto, ki je dvakrat dobil to dirko. Ne smemo pa pozabiti še na kolesarje, kot so Michael Matthews, Wout Poels, Vincenzo Nibali, Tim Wellens, Julian Alaphilippe, brata Ion in Gorka Izagirre, Tiesj Benoot, Michael Valgren, Michael Albasini, Sonny Colbrelli, Mikel Landa, Jelle Vanendert, Simon Gerrans, Dylan Teuns, Michael Woods, Bauke Mollema, Rui Costa, Diego Ulissi, zmagovalec leta 2013 Roman Kreuziger, pa zmagovalec pred desetimi leti Damiano Cunego ... Strokovnjaki pričakujejo, da bo letos zaradi sprememb dirka še bolj odprta in da bo imelo možnosti za zmago še več kolesarjev.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ