Amstel: Valgrenu nepredvidljiva klasika

Amstel: Valgrenu nepredvidljiva klasika
16.04.2018 AVTOR: D. Z.
Michael Valgren je dobil klasiko Amstel Gold Race. Drugi je bil Roman Kreuziger, tretji pa Enrico Gasparotto, oba že zmagovalca te preizkušnje.

35 vzponov in 263 kilometrov
Maastricht je gostil start enodnevne klasike, najmlajše med klasikami. Govorimo o 53. izvedbi dirke Amstel Gold Race.

Dolga je bila 263 kilometrov, organizatorji pa so nekoliko spremenili zaključek, tako da zadnji vzpon dneva ni bil več znameniti Cauberg. Po zadnjem vzponu je bilo do cilja še več kot pet kilometrov, tako da je trasa širšemu krogu kolesarju omogočala upanje na uspeh. Kolesarji so morali premagati kar 35 vzponov v pokrajini Limburg na Nizozemskem. Kmalu se je v ospredju izoblikovala skupina 12 ubežnikov, ki so jo sestavljali:

12 ubežnikov
Bram Tankink (LottoNL-Jumbo), Tsgabu Grmay (Trek-Segafredo), Matteo Bono (UAE Team Emirates), Lawson Craddock (EF-Drapac), Oscar Riesebeek (Roompot-Nederlandse Loterij), Eddie Dunbar (Aqua Blue Sport), Marco Tizza (Nippo-Vini Fantini), Willem Smit (Katjuša-Alpecin) in Preben Van Hecke (Sport Vlaanderen-Baloise).

Ubežniki so si privozili kar 12 minut prednosti, tako da so najboljši potrebovali veliko časa, da so jih sploh ujeli. Najbolj vztrajni pri lovljenju so bili kolesarji Movistarja, ki so pripravljali teren za Alejandra Valverdeja, in člani Bore Hansgroheja, ki so pomagali Petru Saganu. Zanj je to bila zadnja izmed serije klasik v tem delu sezone. V zaključku je prišlo do številnih napadov. Prva sta se med ubežnike uspela preseliti Roman Kreuziger in Enrico Gasparotto. Na vzponu Guelhemmerberg pa je napadel Alejandro Valverde in le redki so mu sledili.

Prednost dve kolesarjev iz Astane
Zmogli so le Sagan, Wellens in Alaphilippe. Odpadli so štirikratni zmagovaec Gilbert, ki je branil lansko zmago, nekdanji zmagovalec Michal Kwiatkowski, Greg Van Avermaet … Nazadnje se je skupini pridružil tudi Jakob Fuglsang. Samo Astana je tako v ospredju imela dva kolesarja.

Fuglsanga in Valgrena, tako da je Fuglsang večkrat napadel, medtem ko se je Valgren lahko vozil v zavetrju. Sledil je prav protinapad Valgrena v samem zaključku. Prvič neuspešen. Drugič pa mu je sledil samo še nekdanji zmagovalec Roman Kreuziger. Skupaj sta si hitro privozila nekaj sekund prednosti. V lov za njima se je za trenutek prepozno podal Enrico Gasparotto. Preostali so se zgolj spogledali in njihovih upov na zmago je bilo konec. Po šestih urah in 40 minutah je sprint dobil Michael Valgren, že predlani drugi na tej dirki. Kreuziger je bil drugi.

Gasparotto na tretjem mestu pa je zaostal za dve sekundi. Sprint peterice za četrto mesto je dobil Peter Sagan pred Alejandrom Valverdejem, Timom Wellensom, Julianom Alaphilippom in Jakobom Fuglsangom. Philippe Gilbert, ki je branil lansko zmago in obenem napadal rekordno peto je dirko končal na 13. mestu. Grega Bole, ki je opravil ogromno dela za kolege iz Bahraina Meride pa je bil 62.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ