Analiza: Kako bo jesenski Tour vplival na podobo tekmovalnega koledarja?

Analiza: Kako bo jesenski Tour vplival na podobo tekmovalnega koledarja?
16.04.2020 AVTOR: Nejc Grilc

Prireditelji dirke po Franciji so pričakovano premaknili štart Toura za skoraj dva meseca, rumena pentlja bo po novem potekala od 29. avgusta do 20. septembra. Pogledali smo, kaj lahko pričakujemo od preostanka tekmovalnega koledarja in katere dirke naj bi še bile na sporedu.

Analiza novega koledarja je bila narejena ob predpostavki, da se bo situacija glede koronavirusa v večjem delu Evrope do poletja toliko umirila, da bo izvedba kolesarskih dirk možna.

Z odpovedjo olimpijskih iger se je sprostil avgustovski termin za izvedbo dirke po Franciji, a so šli prireditelji (ASO) še nekoliko dlje in Tour zamaknili v september, kar bo z naskokom najkasnejša izvedba rumene pentlje v zgodovini.

Nov datum in spremembe v koledarju so potrdili pri Mednarodni kolesarski zvezi (UCI), v izjavi za javnost so pojasnili še nekaj idej o obliki tekmovalnega koledarja, nekaj pa jih je pricurljalo tudi iz drugih virov. Jasno je, da so do 1. julija prepovedane vse dirke pod okriljem UCI, dirke svetovne serije pa bodo lahko izvedene šele od 1. avgusta dalje.

Julija priložnost za dirke nižje ravni

UCI je tako odprl vrata nekaterim večjim dirkam nižje ravni, da si izborijo mesto v julijskem koledarju in hkrati služijo za ogrevanje kolesarjem in ekipam pred za njih najpomembnejšimi preizkušnjami. V tem primeru si dirke iz Pro serije lahko obetajo zvezdniško zasedbo, o kateri bi v normalni sezoni lahko le sanjali, saj bodo vsi čim prej želeli nazaj ujeti tekmovalni ritem, rezultati bodo pomembni na vsaki dirki in zagotovo se bo dirkalo na nož.

»Dirka po Franciji je ključnega pomena za vse deležnike v kolesarstvu, zato smo se vsi strinjali, da je izvedba Toura prioriteta in našli smo nov datum. Svetovno prvenstvo bo potekalo v datumu, ki je potrjen (20. do 29. september), izvedli bomo tudi Giro, Vuelto in vseh pet največjih enodnevnih klasik. Datume usklajuje posebna projektna skupina, poizkušali bomo izvesti čim več dirk svetovne serije, ki so bile odpovedane,« je v izjavi še pojasnil predsednik UCI David Lappartient.

Ko se bo 1. avgusta sprostila prepoved izvedbe dirk WorldToura, nas nedvomno čaka pester program, ekipe so že nekaj časa nazaj potrdile, da so pripravljene na trojni tekmovalni program hkrati. Zagotovo bomo videli nekaj največjih enotedenskih dirk (Dauphine, dirka po Švici, Tirreno Adriatico, Romandija, Katalonija, …), hkrati bo potekalo tudi nekaj enodnevnih klasik.

Tlakovci avgusta, italijanske klasike oktobra?

V poletnem terminu naj bi načrtovali izvedbo Paris - Roubaixa, dirke po Flandriji in Liege - Bastogne - Liege, najbrž vse pred začetkom Toura, da bi si zagotovili čim bolj zvezdniško zasedbo na spomenikih.

Odprto je vprašanje glede SP, letos bi moral biti premierno na sporedu moški članski kronometer že prvo nedeljo (20. septembra), a se bo isti dan v Parizu Tour šele zaključil, zato je možno, da bo moški kronometer šel nazaj v tradicionalni sredin termin in bo tako nekaterim favoritom, tudi Primožu Rogliču, omogočil, da neposredno iz Francije priletijo v Švico in štartajo v vožnji na čas. Ob tem je UCI potrdila, da tudi evropsko prvenstvo v Trentu ostaja na sporedu, potekalo bo v septembrskem terminu med Tourom.

Takoj po koncu dirke po Franciji naj bi se začel Giro, Italijani omenjajo možnost za izvedbo rožnate pentlje med 3. in 25. oktobrom, Vuelta pa bi zasedla novembrski termin. Ker dvojček Giro - Vuelta tako za kolesarje ne bo izvedljiv, je v zraku tsudi možnost, da bi se zadnji teden Gira prekrival s prvim tednom Vuelte, sezona pa naj bi trajala skoraj do konca novembra.







Ženske spet potisnjene v ozadje

Italijani si po poročilih iz njihovih medijev prizadevajo, da bi vse tri njihove enodnevne klasike izvedli v zadnjem tednu oktobra. Direktor večine največjih dirk pod okriljem RCS Sport Mauro Vegni je omenjal naslednjo kombinacijo: Milano Sanremo 20. oktobra, Strade Bianche 28. oktobra in za konec še dirka po Lombardiji 31. oktrobra. Skupaj z Girom bi si Italija tako zagotovila, da bo večina največjih kolesarskih dirk oktobra potekala na njenih tleh.

Kdo še bo dobil zeleno luč UCI-ja za izvedbo v letošnjem letu in kdo se bo moral sprijazniti, da letos zanj ne bo prostora, bomo verjetno izvedeli v naslednjih dneh in tednih. Takrat naj bi bilo več znanega tudi glede nove oblike ženskega koledarja, ki so ga pri UCI-ju v prvotnem koledarju in izjavi za javnost skoraj povsem zanemarili. Vsem govoru o enakopravnosti navkljub je ob vsaki takšni situaciji boleče jasno, kje v piramidi prioritet Mednarodne kolesarske zveze se žensko kolesarstvo še vedno nahaja.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ