Andre Greipel do etapne zmage, Chris Froome potrdil zmago

Andre Greipel do etapne zmage, Chris Froome potrdil zmago
24.07.2016 AVTOR: D. Z.
Chris Froome je tudi uradno zmagovalec 103. dirke po Franciji. Andre Greipel je dobil sprint na Elizejskih poljanah.

103. dirka po Franciji je končana. Tudi tokrat že s tradicionalno sprintersko etapo do Pariza. Kolesarji so se na 113 kilometrov dolgo pot proti Elizejskim poljanam podali iz Chantillyja. To je bila etapa za proslavljanje po napornih treh tednih.

Tudi Chris Froome je ekipi Sky prinesel pivo, ki so ga družno spili ob poziranju za fotografe in kamere. Tudi na edinem gorskem cilju ni bilo pravega boja. Majice so bile razdeljene. Peter Sagan je spet osvojil zeleno majico, Rafal Majka pikčasto, Adam Yates pa belo. Pravo dirkanje se je začelo ob vstopu na znamenite krog po Elizejskih poljanah.

Sledil je prvi pravi napad manjše skupine. Medtem je imel težave s kolesom Marcel Kittel, ki je dolgo lovil vse hitrejšo glavnino. V težavah se je znašel tudi Daniel Martin, ki je zaostajal že za več kot pol minute in je bilo celo njegovo sedmo mesto v skupnem seštevku ogroženo. Martin pa je vseeno ujel glavnino, medtem ko je zaradi težav s kolenom odstopil njegov klubski kolega pri Etixx Quick Stepu Tony Martin.

Sledil je zaključek. Zadnja izmed ubežnikov sta se ob vstopu v zadnji krog predala Greg Van Avermaet in Aleksej Lucenko. Do cilja je bilo še šest kilometrov. Ritem so narekovali člani IAM Cyclinga, vendar pa je imel prav v zadnjem krogu težave s kolesom. Ekipe so na vzponu proti Slavoloku zmage poskušale sestaviti sprinterske vlake, vendar pa tudi v tej nismo videli prevlade ene izmed sprinterskih ekip.

Prišlo je tudi do padca, medtem ko je dobra dva kilometra pred ciljem defekt dobil Bryan Couqard. Največ pomoči je bil deležen Andre Greipel, saj se je Lotto Soudal boril za prevlado s Cofidisom. A tokrat so bili kolesarji belgijskega moštva premočni. Sledil je sprint. Alexander Kristoff je moral s sprintom začeti prvi, saj ga je njegov zadnji pomočnik na vetru pustil nekoliko prezgodaj.

Andre Greipel je to znal izkoristiti in je s sprintom začel v pravem trenutku. Nemec se je veselil druge etapne zmage zapored na Elizejskih poljanah. Zanj je to bila prva zmaga na letošnji dirki po Franciji. V  zadnjih metrih se mu je povsem približal Peter Sagan in ga pričel prehitevati, vendar pa Nemca vseeno ni mogel premagati. Torej.

Andre Greipel prvi, Peter Sagan drugi, Alexander Kristoff pa tretji. Chris Froome je imel pred drugim v skupnem seštevku več kot štiri minute prednosti in tako je na koncu ciljno črto prečkal nekaj sekund za glavnino. Ob njem pa je bilo celotno moštvo. Vseh osem pomočnikov, ki so mu tudi na letošnjem Touru pomagali do tretje zmage v skupnem seštevku.

"Tega ne morem opisati. Sem zelo ponosen, da mi je uspelo zmagati prav v zadnjem dnevu. V ekipi so verjeli vame skozi vse tri tedne. Zdaj mi je uspelo zmagati prav na Elizejskih poljanah. Boljšega kraja ne bi mogel izbrati, " je priznal Andre Greipel in opisal zaključek: "V zaključku smo imeli enega kolesarja premalo. Odločil sem se, da se postavim za Kristoffovo zavetrje in na koncu mi je uspelo. "

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ