Andre Greipel junak Froomove parade šampionov

Andre Greipel junak Froomove parade šampionov
26.07.2015 AVTOR: Matej Zalar
Na Elizejskih poljanah je svojo četrto etapno zmago na letošnjem Touru slavil Andre Greipel. Froome varno pripeljal rumeno majico v Pariz.
Zadnja etapa, parada šampionov, se je začela v klavrnem vremenu. Zaradi spolzke ceste so se kolesarji začeli dogovarjati s sodniki o nevtralizaciji dirki, ki se je po 40 kilometrih res zgodila. Froome je moral tako le še prečkati ciljno črto in postal je junak 102. dirke po Franciji. 

Etapa se je odvijala brez večjih pretresov, le na začetku bi Richie Porte zaradi nerodnosti skoraj sklatil celotno ekipo Skya s koles. Pot do Pariza na 109.5 kilometrov dolgi etapi je minila v znamenju praznovanja, nazdravljanja Frooma s šampanjcem in sproščenega vzdušja. Sky je nastopal v prav za današnjo etapo izdelanih dresih, na katerih je rumena barva zamenjala njihovo tradicionalno modro.


Še preden so kolesarji začeli s krogi po Parizu, je prenehalo deževati, tik pred šprintom pa je celo posijalo sonce. Zvrstilo se je nekaj napadov, vendar si kolesarji nikoli niso privozili večje prednosti. Pred šprintom je največ dela opravila ekipa Lotta. V zadnji ovinek je prvi vstopil Alexander Kristoff, na njegovem kolesu je bil Peter Sagan, dvojica pa je s šprintom začela nekoliko prezgodaj.

Iz ozadja sta kot puščici priletela Bryan Coquard in Andre Greipel, ki je bil na koncu za pol dolžine kolesa hitrejši od Francoza. Greipel se je tako v šprintu veselil še prestižne zmage na Elizejskih poljanah, s katero je kronal vrhunsko dirko po Franciji - v domovino bo odnesel štiri etapne zmage.

Tretje mesto v šprintu je zasedel Kristoff, razočaral pa je predvsem Mark Cavendish, ki se v šprintu sploh ni resno potegoval za zmago. Britanec je očitno po izjemno napornem zadnjem tednu preveč prazen, da bi lahko konkuriral nemški gorili.

Nairo Quintana je na koncu za Froomom zaostal za minuto in 12 sekund, kar mu bo nedvomno vlilo upanje za prihodnje leto in nov naskok na rumeno majico. V točkovanju za zeleno majico je bil prepričljivo najboljši Peter Sagan, ki pa je spet, že drugo leto zapored, ostal brez tako željene etapne zmage. Najbolj se mu je približal prav Greipel, ki pa v srednje težkih etapah Slovaku ni bil kos.

Pikčasta majica je, prav tako kot rumena, končala na ramenih Chrisa Frooma, ki je zbral 11 točk več kot Nairo Quintana. Na tretjem mestu je bil Romain Bardet, ki je zaostal za 29 točk, a v Pariz vseeno pripeljal, odet v pikčasto majico, saj prej omenjena kolesarja nosita rumeno oziroma belo.

Med mladimi kolesarji je bil Nairo Quintana brez prave konkurence, še najbližje je bil prav Bardet, ki pa je za Kolumbijcem zaostal za skoraj 15 minut. Tretje mesto je pripadlo še enemu mlademu francoskemu upu, Warrenu Barguilu. Bardet pa je prejel še eno nagrado, izbran je bil namreč za najbolj borbenega kolesarja letošnjega Toura.

V tekmovanju ekip je bil Movistar za razred boljši od konkurentov - Sky je zaostal za več kot 57 minut. Tretji so bili varovanci Olega Tinkova, najboljših pet kolesarjev pa je zaostalo za več kot uro. Movistar se je tako po lanskem tretjem mestu tokrat zavihtel na vrh, kjer je nasledil ekipo AG2R La Mondiale.

V znamenju Greipla in Frooma se je tako končala še 102. izvedba dirke po Franciji, ki nikakor ni razočarala, le na pravi boj za rumeno majico smo morali čakati nekoliko predolgo. Do julija prihodnje leto bo tako 30-letni Christopher Froome ponosni lastnik rumene majice - drugič v svoji karieri. 

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ