Andre Greipel v Turčiji, Simon Špilak napredoval na 9. mesto, Matej Mugerli 3. v Franciji

Andre Greipel v Turčiji, Simon Špilak napredoval na 9. mesto, Matej Mugerli 3. v Franciji
29.04.2015 AVTOR: D. Z.
Andre Greipel je dobil četrto etapo na dirki po Turčiji. Vodi Davide Rebellin. V Franciji je Matej Mugerli zasedel 3. mesto. Simon Špilak je na dirki po Romandiji naporedoval na 9. mesto.

Dirka po Romandiji
Na dirki po Romandiji je za kolesarji prvi zahtevnejši dan. Druga etapa je bila dolga 166 km. Kolesarji so jo začeli v Applesu, cilj pa je bil v Saint Imierju. Premagati so morali štiri kategorizirane vzpone. Tri druge kategorije in enega tretje. Kljub vsemu se je za zmago udarila večja skupina kolesarjev, med katerimi je bil tudi Simon Špilak. Špilak je zasedel 38. Mesto, zmage pa se je veselil Michael Albasini. Kolesar Orice GreenEdga je prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku. Špilak je napredoval na deveto mesto. Luka Mezgec je zasedel 121. mesto.

Dirka po Bretaniji
Po zmagi v drugi etapi dirke dirke po Bretaniji je Matej Mugerli spet opozoril nase. Tokrat v peti etapi te dirke. Za kolesarji je 170 km dolga preizkušnja od Pontivyja do Perros Guireca. Etapa je bila zelo razgibana. Tokrat so kolesarje ovirali dež, mraz in veter. Ubežniki, ki so zaznamovali etapo, so bili ujeti na zadnjem kategoriziranem vzponu, potem pa je sledil napad trojice kolesarjev. V tej skupini je bil tudi Mugerli.

A tudi te ubežnike je skupina ujela, Mugerli pa je imel dovolj moči za nov napad tri kilometre pred ciljem. Sam je uspel ujeti dva ubežnika, ki sta si že pred njim privozila manjšo prednost pred glavnino. In videli smo boj trojice za zmago. Prvi je bil Daniel Hoelgaard. Drugo mesto je zasedel Sebastien Delfosse. Mugerli, ki je bil tretji je za uradno spletno stran moštva Synergy Baku povedal: »Z današnjo predstavo sem zadovoljen. Z malo sreče pa bi spet lahko zmagal. A lahko sem zadovoljen tudi s tretjim mestom. «

Dirka po Turčiji

Na dirki po Turčiji je za kolesarji že četrta etapa od mesta Fethye do Marmarisa. Po kraljevski preizkušnji je bila tudi ta namenjena sprinterjem, tako da je Mark Cavendish lahko računal na tretjo zmago na letošnji preizkušnji. Kolesarji so morali premagati vsega 132 kilometrov, majico vodilnega pa je po včerajšnji zmagi nosil Davide Rebellin. Italijan je imel sedem sekund prednosti pred Hrvatom Kristijanom Đuraskom. Tokrat dolgo ni prišlo do pobega, potem pa se je v ospredju vendarle izoblikovala skupina petih ubežnikov. Sestavljali so jo Boem, Guillou, Pozzo, Planet in Seeldrayers.

70 km pred ciljem je glavnina zaostajala za dobri dve minuti in pol, tako da je bilo bolj ali manj jasno, da ubežniki nimajo nikakršnih možnosti za zmago. V glavnini so ritem narekovali člani moštva CCC Sprandi, ki so branili vodstvo v skupnem seštevku. Dobrih 60 km pred ciljem je defekt dobil tudi Mark Cavendish, vendar je hitro zamenjal obroč in je tako hitro uspel ujeti glavnino. Do ubežnikov se je uspelo preseliti še Berhaneju in tako je šesterica nadaljevala proti cilju Marmarisu. Ko je ta prednost tudi 30 km pred ciljem znašala še vedno skoraj dve minuti in pol, so se pri narekovanju ritma moštvu CCC Sprandi pridružili še člani Etixx Quick Stepa in Lotto Soudala.

Spet je veliko časa v ospredju preživel Tom Boonen in razlika se je hitro zmanjšala. V dobrih petih kilometrih na vsega minuto. 17 km pred ciljem je prišlo do padca, a favoriti so takrat že bili v ospredju, medtem ko so imeli ubežniki še 45 sekund prednosti. V glavnini so na zadnjem vzponu ritem narekovali člani moštva UnitedHealthCare, ki so poskrbeli, da so bili ubežniki nekaj več kot deset kilometrov pred ciljem ujeti. Odpadli so številni sprinterji, tudi lanski zmagovalec v Marmarisu Mark Cavendish.

Sledili so nekateri napadi, vendar pa nihče ni uspel narediti selekcije. Peterica je vrh vzpona 10 km pred ciljem prečkala 10 sekund pred glavnino, vendar pa je sledil hiter spust, na katerem je sicer razredčena skupina razvila višjo hitrost. Predvsem po zaslugi moštva CCC Sprandi Polkowice. V sprintu pa je premoč pokazal Andre Greipel. Vendarle se je veselil zmage. Danielle Colli je bil drugi, Daniele Ratto pa tretji. Rebellin je brez večjih težav ohranil vodstvo v skupnem seštevku. Zanimivo. Andre Greipel je dobil etapo, medtem ko so iz njegove ekipe sporočili, da bo po tej etapi zapustil dirko. Andre Greipel se je tej temi raje izognil in je rekel, da bo imel v Turčiji še nekaj priložnosti.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ