Andrej Filip "čarovnik" v Katarju

Andrej Filip "čarovnik" v Katarju
08.12.2013 AVTOR: D. Z.
Dirka Tour of Al Zubarah, na kateri so nastopili kolesarji Adrie Mobila ne bi bila nič posebnega, če za večino logističnih stvari in samo organizacijo ne bi v največji meri skrbeli predvsem Slovenci.

Filip za dvig ravni kolesarstva
V ozadju prve dirke Tour of Al Zubarah se skriva velik slovenski pridih. Dirko je organiziral Novomeščan Andrej Filip.

Katarska kolesarska zveza ga je najela z namenom, da bi dirko približal evropskim preizkušnjam. Obenem pa, da bi tudi dvignil raven kolesarstva na Arabskem polotoku.

Bogdan Fink tehnični direktor
Filip je vrsto let sodeloval pri organizaciji dirke po Sloveniji in tako si je za pomočnike izbral številne ljudi, ki jim že zaupa z naše edine etapne preizkušnje. Bogdan Fink je bil tehnični direktor dirke, Peter Judež sodnik, Hrvat Ivo Rilovič pa je skrbel za fotofiniš in rezultate.

»Dirka je potekala brez večjih težav. Najbolj me veseli, da so policisti zelo dobro opravili svoje delo, kar me je najbolj skrbelo. Dirka je bila po zaslugi Andreja Filipa odlično organizirana in ni bilo čutiti, da smo daleč od razvitega kolesarskega sveta, « je dejal Fink.

Nizek proračun, velik izkupiček
Z organizacijo so bili zadovoljni predstavniki Združenih Arabskih Emiratov, ki želijo to preizkušnjo terminsko približati dirki Sharjah International Cycling Tour. Organizacijo obeh preizkušenj naj bi prevzel prav Filip.

V Katarju je najbolj poznana dirka po Katarju, ki jo organizira agencija ASO. Ta agencija je zadolžena tudi za organizacijo znamenite dirke po Franciji. A ASO v Katar pripelje svoje ljudi in opremo, kar ogromno stane. Proračun dirke Tour of Al Zubarah pa je znašal komaj 130 tisoč evrov, kar je približno dva odstotka od proračuna dirke po Katarju.

Filip: Policija na nivoju
Ker je Filip dirko uspel izpeljati s tako nizkim proračunom, naj bi ga na Zvezi imeli kar za nekakšnega čarovnika.

»Ni bilo lahko. Za vse sem bil sam. Na dirki po Sloveniji delajo ljudje, ki vedo, kaj je potrebno in se na nanje lahko zanesem, tu pa jih moram vsega naučiti. Srečo imam, da je katarska policija zelo dobra in je na nivoju slovenske, saj je varnost najpomembnejša," je najprej dejal Filip in priznal:

Z dovoljenji lažje, kot v Sloveniji
»Lažje kot v Sloveniji je le z dovoljenji, saj občini po kateri poteka etapa pošlješ le obvestilo in ni potrebno nobenih dovoljenj. Kolesarstvo na polotoku se prebuja in vse kaže, da bom v bodočnosti sodeloval z več državami. Zato nameravam iz Slovenije pripeljati še nekaj ljudi, ki mi bodo pomagali pri organizaciji. «

Ekipa s Filipom na čelu naj bi leta 2016 organizirala svetovno prvenstvo. Potrebovali bodo še nekaj pomoči iz Evrope vendar si večino organizacije želijo opraviti sami.

Značke: Dirka po Sloveniji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ