Andrej Hauptman na ogledu tehnično zahtevne trase SP

Andrej Hauptman na ogledu tehnično zahtevne trase SP
19.01.2019 AVTOR: DZ, vir: Kolesarska zveza Slovenije

Selektor slovenske članske reprezentance Andrej Hauptman si je že ogledal trase naslednjega svetovnega prvenstva v Yorkshiru. “Tehnično zahtevna,” pravi Hauptman.

Pri Kolesarski zvezi Slovenije so se odločili, da januarja odpotujejo v Yorkshire, kjer bo septembra naslednje svetovno prvenstvo v kolesarstvu. “Najprej smo v Yorkshiru iskali najboljše možnosti za hotel, v katerem bo prebivala reprezentanca med svetovnim prvenstvom. Ceste v samem Harrogatu so zelo prometne, zato si želimo biti čim bližje parku, po katerem poteka del trase, hkrati pa čim bližje tako štartom kot cilju v mestu. Logistično bo kar zahtevno svetovno prvenstvo,” je za spletno stran Kolesarske zveze Slovenije dejal selektor članske izbrane vrste Andrej Hauptman.

"Zelo težkih vzponov na progi ni, je pa zato cesta večinoma ozka, že na kronometru je veliko tehničnih ovinkov."

Seveda si je podrobno ogledal tudi traso kronometra: “Trasa kronometra in trasa cestne dirke sta zelo tehnično zahtevni. Zelo težkih vzponov na progi ni, je pa zato cesta večinoma ozka, že na kronometru je veliko tehničnih ovinkov, cesta praktično ne gre naravnost, zato bo zelo težko vzdrževati visok ritem, ne bo enostaven kronometer.« Potem je tu še cestna dirka, za katero so že ob predstavitvi mnogi izpostavili, da je ravno pravšnja za Petra Sagana, ki bo lovil četrti nastlov svetovnega prvaka v zadnjh petih sezonah.

"V primeru padca ali defekta bo morala odreagirati ekipa, kot je lani ob težavah Primoža, saj bodo avtomobili precej v ozadju zaradi ozkih cest in če bo moral kolesar čakati na avtomobil, bo prepozno."

“V prvem delu cestne dirke so trije težji vzponi, a noben ni nič posebnega, veliko bolj zahtevni bodo kilometri pred njimi. Vsi se začnejo s spustom in nato tehničnim ovinkom, ki ga bo težko izpeljati, ceste so ozke in na vsakem vzponu se bo skupina močno razpotegnila,” je še pojasnil Hauptman in dodal, da bo zato zelo pomembna pozicija med samo dirko: “Pomembno bo biti v ospredju, saj bo šlo drugače veliko energije v nič, če bi celo progo odpeljal idealno, bi lahko prihranil okrog pol minute, kar je na tako zahtevni in dolgi dirki zelo pomembno. Trasa ne bo težka zaradi samih vzponov, bo pa treba biti zbran celo dirko in dobro delovati kot ekipa. V primeru padca ali defekta bo morala odreagirati ekipa, kot je lani ob težavah Primoža, saj bodo avtomobili precej v ozadju zaradi ozkih cest in če bo moral kolesar čakati na avtomobil, bo prepozno. Že v prvih 180 kilometrih bo težko hoditi po bidone, cesta ne gre naravnost, težko se bo sprostiti v glavnini.”

"V zaključku je 700 metrov pred ciljem ovinek, nato pa sledi 400 metrov osemodstotnega vzpona in nato še 300 metrov okrog štiriodstotnega vzpona."

Najzahtevnejši pa bo sam zaključek kroga, kjer tistega pravega, čistega sprinta nihče ne pričakuje: “Zaključni krog je dolg štiri kilometre, v njem sta dva vzpona, dolga po kilometer, a nista preveč zahtevna. Krog ni tako tehnično zahteven, kot je bil tisti lani na evropskem prvenstvu v Glasgowu, a zagotovo ni enostaven. V zaključku je 700 metrov pred ciljem ovinek, nato pa sledi 400 metrov osemodstotnega vzpona in nato še 300 metrov okrog štiriodstotnega vzpona. Ker bodo v zaključni del prišli iz ovinka in z manjšo hitrostjo, tudi sprint ne bo enostaven. Če bo do njega prišlo.”

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ