Andrej Hauptman: Naravna selekcija

Andrej Hauptman: Naravna selekcija
30.09.2019 AVTOR: DZ, foto: Kolesarska zveza Slovenije

"Katastrofalne razmere. Še dobro, da so skrajšali tista dva klanca, ker bi najbrž bil že triatlon. A na koncu je bilo za vse enako," je po koncu članske cestne dirke dejal selektor Andrej Hauptman.

Tadej Pogačar je cestno člansko dirko končal na 18. mestu. Odličen rezulata za mladega, komaj 21-letnega kolesarja. Slovenci pa so se izkazali tudi s pobegom dneva. V begu sta sodelovala Primož Roglič in Jan Polanc. "To ni bilo načrtovano. Primož se je verjetno tudi bal mraza. Saj veste, ko si enkrat v skupini in ne voziš na polno te začne tresti in je konec z dirkanjem," je dejal selektor Andrej Hauptman.

Je bilo pa načrtovano, da Slovenci sodelujejo pri začetnem pobegu: "Ker smo na ozkih cestah pričakovali močnejši veter, sta s pobegom na začetku poskušala Jan Polanc in Primož Roglič. Zdaj smo lahko pametni in pravimo, da se nam ni izšlo. Ampak, v teh razmerah bi se lahko hitro kaj obrnilo drugače in bi se zdaj veselili." Potem pa je glavnina Rogliča in Polanca ujela.

Oba sta kasneje odstopila, zaradi padca pa je odstopil tudi Jan Tratnik. Popustil je še David per. "V finale smo na kroge prišli z Matejem Mohoričem, Tadejem Pogačarjem, Grego Boletom in Luko Pibernikom. Nekaj časa nam je dobro kazalo, potem pa je Mateja po celem dnevu na mrazu in dežju začelo tresti," je še pojasnil Hauptman, ki je vse skupaj spremljal iz spremljevalnega avtomobila:

"Tako je bila dirka na izpadanje. Na koncu je ostal samo Tadej, ki je še enkrat več dokazal, kakšen velik športnik in borec je. Lahko smo veseli. Pa spet bom ponovil, da bo ta generacija prej ali slej dobila medaljo." Zdaj pa so si medalje razdelili Pedersen, Trentin in Kung. Danska (prvič zlata), Italija in Švica, torej. "Trentin je izredno hiter kolesar. Kompleten. A danes je zmagal tisti, ki mu je ostalo največ energije in ne tisti, ki je sicer najhitrejši v sprintu," je še dodal Hauptman.

Zadovoljen je bil z reprezentanco. Seveda pa je spet presenetil prej omenjeni Pogačar: "Tadej je res prvo leto med profesionalci, a naredil je nekaj izjemnega. Če pogledamo rezultate skozi celotno sezono. Od januarja, od Avstralije pa do zadnje dirke tukaj je bil vedno v ospredju. Ni se nam treba bati za prihodnost. Pri Tadeju se vse še odkriva, nas preseneča. Je vzdržljiv, morda bolj etapni kolesar, a ko je v formi, potem lahko nanj povsod računaš."

Značke: Svetovno prvenstvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ