Andy Schleck končal kariero

Andy Schleck končal kariero
09.10.2014 AVTOR: D. Z.
Andy Schleck je na novinarski konferenci sporočil, da končuje kariero. Zaradi poškodbe pri komaj 29 letih.

»Zdaj moram potrditi govorice. V letu 2015 ne bom več profesionalni kolesar. To me boli, a mi kaj drugega ni preostalo. Odločitev ni bila v mojih rokah, kariero mi je vzel padec na Touru, « je dejal Andy Schleck, ki je posebej za to priložnost sklical novinarsko konferenco v Mondorfu les Bainsu.

Mlajši izmed bratov Schleck je dodal, da je po padcu že začel s treningi, vendar: »Lahko sem se vozil po tri do štiri ure, a ko sem na vzponih pospešil, je koleno oteklo. Vrnil sem se do zdravnikov, ki pa so dejali, da prav veliko ne morejo storiti. Vezi so v redu. So zaceljene. A pod pogačico nimam skorajda nič več hrustanca. «

Sicer pa je Andy Schleck v profesionalne vode prišel leta 2005, že leta 2007 pa je bil drugi na dirki po Italiji. Leta 2009 je zablestel z zmago na klasiki Liege-Bastogne-Liege, potem ko je napadel na vzponu Côte de la Roche aux Faucons in na cilj v Liege prišel sam. Navijači pa si ga bodo po vsej verjetnosti najbolj zapomnili po izjemnih dvobojih s sicer nekoliko starejšim Albertom Contadorjem.

Predvsem leta 2010 je bil ta boj na Touru zares napet. Po napaki Andyja Schlecka v etapi do Bagneres de Luchona in napadu Contadorja je Luksemburžan izgubil rumeno majico. Španec se je kasneje veselil končne zmage, a je konec leta postalo jasno, da je padel na dopinški kontroli. Zaradi sledi Klenbuterola so Contadorju odvzeli zmago in jo prisodili Schlecku. Schleck je tudi naslednje leto stopil na stopničke. Bil je drugi.

Šele na zadnjem kronometru, za pičlih 57 sekund premagal Cadel Evans, na odru pa mu je družbo delal še starejši brat Frank. Takrat je Andy z izjemnim pobegom dobil etapo s ciljem na Galibieru – do zdaj najvišje izpeljanemu cilju v zgodovini Toura. Potem pa so sledile poškodbe. Leta 2012 je na pripravljalni dirki Criterium du Dauphine grdo padel in si poškodoval medenico. Vrnil se je šele konec leta, a je bil le bleda senca Schlecka iz starih časov.

Letos je s Toura odstopil že v Veliki Britaniji. Pohvali se lahko s tremi etapnimi zmagami na Touru, trikrat je bil najboljši med mladimi kolesarji (2008, 2009, 2010). Leta 2009 in 2011 pa je bil drugi v skupnem seštevku. Poleg zmage na klasiki Liege-Bastogne-Liege, je bil leta 2011 na tej dirki tudi tretji, na Valonski puščici pa je bil leta 2009 drugi. Njegova zadnja zmaga? Prav prej omenjen podvig v etapi na Galibier. Schlecku bo letos tudi potekla pogodba pri moštvu Trek.

»Pri ekipi so dejali, da hranijo mesto zame, če želim dirkati, vendar sem odvrnil, da to ni mogoče. Lahko bi poskusil, vendar mi ne bi uspelo in spet bi razočaral predvsem sam sebe. To, da bi razočaral druge, me ni skrbelo, sebe pa nisem hotel več razočarati, « je priznal Schleck: »Razmišljal sem o kolenu in o tem, kaj bom počel do konca življenja. S psihološkega vidika je bilo težko, saj sem se moral sprijazniti, da je kariere konec. Kariera je bilo polna uspehov, a če visoko letaš tudi nizko padeš. Vedno, ko sem bil na tleh, sem vstal, a tokrat ne morem več. «

Schleck je še obljubil, da bo ostal povezan s kolesarstvom, pri 30 letih pa želi izkusiti še kaj drugega: »Veselim se začetka drugačnega življenja in želim uresničiti še druge sanje. Vedno sem pravil, da je kolesarstvo moj šport, moja strast in služba, ni pa moje življenje. Vem, da je življenje več kot samo to, da si vrhunski kolesar. Rojstvo mojega sina je bil najlepši trenutek v mojem življenju. Tega ne presežen noben oder v Parizu. «
 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ