Andy Schleck: Lahko sem julijsko presenečenje!

Andy Schleck: Lahko sem julijsko presenečenje!
27.06.2013 AVTOR: D. Z.
Med favorite za zmago na dirki po Franciji malokdo uvršča Andyja Schlecka, ki do zdaj zares še ni pokazal dobre forme. A Luksemburžan opozarja, da je iz dneva v dan boljši.

Več o zgodovini dirke po Franciji, o najbolj znamenitih dogodkih in tudi o najbolj znamenitih vzponih si boste lahko prebrali v prihajajoči številki revije Bicikel.

Katastrofalni sezoni 2012 in 2013
Za Andyja Schlecka je bila sezona 2012 najslabša v karieri, saj se je na dirki Criterium du Dauphine poškodoval in se potem vrnil šele ob koncu sezone. Lani pa že pred poškodbo najboljšim ni bil konkurenčen. Po poškodbi pa prave forme nikakor ne najde. Vse do zdaj se zato nikakor ni mogel vrniti na sam vrh.

Na zadnji dirki po Švici je sicer pokazal, da formo stopnjuje, vendar je vprašanje, če bo na dirki po Franciji že tisti pravi Schleck, ki se je na vzponih vedno boril za zmago. Nenazadnje je, sicer za zeleno mizo, pa vendarle, dobil dirko po Franciji 2010. A Schleck je prav na prej omenjeni dirki po Švici – končal jo je na 40. mestu, za zmagovalcem Ruiem Costo pa je zaostal za več kot 25 minut – dobil občutek, da bi lahko bil konkurenčen.

Lahko preseneti?
Na enem izmed najtežjih prelazov – govorimo o prelazu Albula – je namreč skorajda do vrha sledil najboljšim. »Ste bili presenečeni? Jaz nisem bil. Potreboval sem zgolj potrditev, da se moje delo obrestuje. Ko je napadel Michele Scarponi, sem celo razmišljal, da bi mu sledil, vendar sem bil predtem že v dveh pobegih. V tako zahtevni etapi pa me je bilo strah, da bi pretiraval, « je za L'Equipe dejal Andy Schleck.

A 28-letni Luksemburžan je kasneje vseeno priznal: »Zaradi tega me še ni treba uvrščati med favorite na Touru. Imam svoje ideje, a jih bom zadržal zase. A mogoče bom julijsko presenečenje. « Schleck je nato zavrnil namigovanja, da je v zadnjem času zaradi pomanjkanja motivacije in tudi zaradi depresije manj treniral:

Se spomnite ciljnega vzpona na Galibier 2011?
»Bral sem, da sem imel psihične težave. Nisem ne nesrečna oseba ne depresivna. Res je, da na kolesu vse ni šlo najbolje. Vendar, nekega dne se bom spet vozil povsem v ospredju. « Zdaj je priznal, da se je po poškodbi morda vrnil celo nekoliko prehitro, ko je nastopil že na oktobrski dirki po Pekingu. A dejstvo je. Schleckova zadnja zmaga sega v leto 2011, ko je po izjemnem napadu, v etapi do vrha Galibiera, slavil prestižno zmago na takratni dirki po Franciji.

Dan kasneje je v etapi do Alpe d'Hueza prevzel rumeno majico, ki pa jo je izgubil na kronometru dan pred koncem Toura. Dobil ga je Cadel Evans. Andy Schleck pa je bil drugi. Premagal je starejšega brata Franka. »Junija sem dopolnil 28 let. Sebe še vedno dojemam kot mladega kolesarja. Morda kolesarja , ki je v najboljših letih. A še vedno me čaka lepa prihodnost. «

Andy Schleck je član ekipa RadioShack Leopard, ki jo je poslovnež Flavio Becca ustanovil predvsem zaradi bratov Schleck. A Becca že nekaj časa ni zadovoljen z vsem, kar se je dogajalo okrog te ekipe, tako da je za naslednjo sezono že prodal licenco Pro Tour. Odkupil jo je Trek, ki bo tako, če vodstvo ne bo dobilo dodatnega sponzorja, prevzel tudi vlogo prvega sponzorja ekipe. 

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ