Apple predstavil še športno verzijo pametne ure

Apple predstavil še športno verzijo pametne ure
10.03.2015 AVTOR: Matej Zalar
Applova pametna ura skupaj s Samsungovo velja za trenutno najbolj zmogljivo, vodoodporna različica Sport pa prinaša zanimive možnosti tudi kolesarjem.
Pametne ure za vsakodnevno uporabo se na tržišču še uveljavljajo, v športnem svetu pa so že dolgo zveste spremljevalke pri treningu. Apple si želi končati Garminovo dominanco s pametno uro Sport, ki prinaša veliko več od običajnega spremljanja aktivnosti.

Ura, poimenovana preprosto Watch, ima na spodnji strani vgrajen merilec srčnega utripa, zato traku ne potrebujemo več. Ura poleg meritev srčnega utripa omogoča tudi štetje korakov in osnovne podatke o vožnji med kolesarjenjem, veliko več pa zmore v povezavi z iPhonom.

Za manj zahtevne kolesarje dovolj podatkov zagotavlja že Applova aplikacija Fitness, ki bo v prihodnje zagotovo kompatibilna tudi s športnimi socialnimi omrežji, kot je Strava. Z Bluetooth povezavo ura zazna podatke, ki jih posredujeta merilca moči Stages in PowerTap, kompatibilna je tudi z merilci hitrosti in kadence proizvajalcev Wahoo in Bontrager.

uploaded

Ob kolesarskih podatkih je priročen tudi nadzor nad glasbo, zato v določenih trenutkih nevarno tipkanje po pametnem telefonu med vožnjo ne bo več potrebno, da bi si zavrteli skladbo, ki ste si jo zaželeli v tistem trenutku. V povezavi z Applovimi zemljevidi ponuja tudi glasovne turn-by-turn napotke, na uri pa lahko sprejemamo klice in sms sporočila.

Zaslon ure je občutljiv na dotik, krona pri strani pa omogoča povečanje slike in preklapljanje med različnimi aplikacijami, s pritiskom na njo pa se ura vrne na osnovni zaslon.

Gumb pod krono prikliče izbrane kontakte, ki jih najpogosteje uporabljamo, s še enim pritiskom pa izbranim osebam sporoči podatke o vaši trenutni lokaciji. Pri Applu obljubljajo, da bo v prihodnje ura opremljena tudi s senzorjem za padce, v primeru nesreče bo tako avtomatično poslala sporočilo ali klic na pomoč.

Polen vodoodporne ure je priloženih tudi šest gumijastih trakov v različnih barvah, v prihodnje pa bo verjetno na trg prišla kopica izdelkov, ki bodo omogočili namestitev ure na krmilo ali krmilno oporo. Baterija naj bi zadoščala za celodnevno uporabo, polnjenje pa naj bi trajalo podobno dolgo kot pri iPhonih. 

Trenutno je znana le cena za ameriški trg, kjer bodo Apple Watch Sport prodajali za 349 dolarjev.
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ