Argentinci in Avstralci premočni za Evropejce (FOTO in VIDEO)

Argentinci in Avstralci premočni za Evropejce (FOTO in VIDEO)
23.01.2015 AVTOR: D. Z.
Kaotičen sprint četrte etape v Avstraliji dobil Steele Von Hoff. Rohan Dennis vodi. Na dirki po San Luisu je za kolesarji gorska etapa. Dobil jo je vodilni Diaz. Jani Brajkovič je zasedel 12. mesto.

ARGENTINA
Dirka po San Luisu v Argentini se je nadaljevala z zahtevno četrto etapo. In po štirih dneh dirkanja imamo samo dva zmagovalca. Sprinterski etapi je dobil mladi Kolumbijec Fernando Gaviria, gorske pa 25-letni domačin Daniel Diaz. In to prepričljivo. A kar po vrsti. Četrta etapa je bila gorska, predvsem zaključek je bil zares zahteven in tam je prišlo do velikih razlik tudi med najboljšimi. Villa Dolores je gostila start, cilj pa je bil na Altu El Amagu, ki leži na kar 1710 metrih nadmorske višine.

Etapa je bila dolga dobrih 140 kilometrov. Pobeg dneva je uspel četverici kolesarjev. To so bili Juan Arango, Giacomo Berlato, Dario Diaz in Juan Pablo Valencia. Njihova največja prednost je znašala nekaj več kot šest minut. Ob vznožju zaključnega vzpona so imeli vsega dobri dve minuti prednosti. Pred kolesarji pa je bil še dobrih deset kilometrov dolg zaključni vzpon s povprečnim naklonom 7,2 %. V ospredju sta kmalu vztrajala samo še Arango in Berlato.

Iz glavnine je tokrat prvi napadel kar lanski zmagovalec Nairo Quintana, ki je hitro naredil selekcijo, vendar pa sta mu lahko brez večjih težav sledila klubska kolega pri moštvu Funivic Daniel Diaz, ki je nosil tudi majico vodilnega v skupnem seštevku, in Alex Diniz. Trojici se je kmalu pridružil še Rodolfo Torres. Ubežnike so hitro ujeli, Diaz pa je z odločnim napadom spet pokazal, da je trenutno najmočnejši kolesar na dirki.

Po treh urah in pol dirkanja se je veselil zmage, drugo mesto pa je osvojil njegov klubski kolega Alex Diniz. Tretji je bil Torres in četrti Quintana. Vsi so izgubili več kot 50 sekund, Quintana pa je bil še zadnji, ki je za zmagovacem zaostal za manj kot minuto. Tudi med preostalimi je prišlo do velikih razlik. Jani Brajkovič je zasedel 12. mesto, zaostal pa je za tri minute in 22 sekund. Luka Pibernik je na cilj prišel v skupini s sprinterji in je zasedel 99. mesto.

Diaz ima v skupnem seštevku natančno minuto prednosti pred Torresom. Tretji je Diniz, četrti pa Quintana, ki zaostaja za minuto in 23 sekund. Jani Brajkovič je 12. Njegov zaostanek znaša štiri minute in 21 sekund. Pred kolesarji je zdaj posamična vožnja na čas v San Luisu. Dolga bo 17,4 km. Spomnimo. Daniel Diaz je to dirko dobil že leta 2013, ko so za njim zaostali Tejay Van Garderen, Alex Diniz in Alberto Contador.

AVSTRALIJA
Na dirki Tour Down Under je bila na sporedu četrta etapa od Glenelga do Mount Barkerja. Dolga je bila 145 kilometrov, namenjena pa sprinterjem. Do sprinta je tudi prišlo, vendar zaradi padca v samem zaključku zelo kaotičnega. Tako kot v prvih treh etapah je do napadov prišlo takoj po startu, vendar pa so imeli kolesarji BMC, ki branijo vodstvo v skupnem seštevku, ki ga drži Rohan Dennis, vse pod nadzorom.

Po dobrih 20 kilometrih dirkanja se je v ospredju vendarle izoblikovala skupinica ubežnikov, ki so jo sestavljali Michael Hepburn (Orica-GreenEdge), Peter Kennaugh (Sky), Cedric Pineau (FDJ) in Jack Bobridge (UniSA). 15 kilometrov kasneje so imeli ubežniki že skoraj dve minuti in pol prednosti, tako da so se v lov za njim podali prav kolesarji BMC. Ko je Bobridge dobil točke na gorskih ciljih, se je odločil, da počaka glavnino.

Ker je bil prav Bobridge, vodilni po prvem dnevu, v skupnem seštevku Dennisu zelo blizu, je glavnina, potem ko ga je ujela, spet popustila. Preostali ubežniki so si tako hitro privozili še dodatno minuto prednosti. Ko je glavnina kasneje spet pospešila in zaostanek zmanjšala na manj kot minuto, je v ospredju napadel Pineau. Po letečem cilju se je v ospredju izoblikovala nova skupina s Tleubayevom, Belkovom in Pieter Serryjem. Ko so si privozili štiri minuti prednosti, so se v lov podali kolesarji Movistarja, na pomoč pa so jim priskočili še član Giant Alpecina.

Zadnji ubežnik Tleubayev je bil ujet devet kilometrov pred ciljem, ko so se ekipe že pripravljale na sprint. Sledil je še napad Luisa Leona Sancheza, sledil mu je Izagguire. Ujela jih je Orica GreenEdge, ki je pripravljala teren za Daryla Impeyja. Sledil je sprint, 150 metrov pred ciljem pa je na dolgi ravnini prišlo do padca, v katerega so bili udeleženi številni kolesarji. Najbolj iznajdljiv in tudi najmočnejši je bil Von Hoff, ki je prehitel Impeyja in Wouterja Wipperta. V skupnem seštevku ni prišlo do sprememb. Vodstvo je obdržal Rohan Dennis.

ZAKLJUČNIH 10 KM 4. ETAPE DIRKE TOUR DOWN UNDER
 

ZAKLJUČEK ČETRTE ETAPE DIRKE TOUR DE SAN LUIS
 

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ