Argentinski junak ... ga bo prepoznala tudi Evropa?

Argentinski junak ... ga bo prepoznala tudi Evropa?
27.01.2015 AVTOR: D. Z.
Veliki junak dirke po San Luisu je Dani Diaz. Nepoznan kolesar, ki upa, da so ga, potem ko je premagal tudi Naira Quintano, opazili v Evropi.

Daniel Diaz je prvi kolesar, ki je dirko po San Luisu dobil že dvakrat. Pri 25 letih postopoma prihaja v tista najboljša leta, vsekakor pa je še dovolj mlad, da bi lahko prestopil v kakšno izmed World Tour ekip. »Kar se Evrope tiče, nobena konkretna ponudba še ni prišla. Vendar, če se pojavi kaj konkretnega, bi se rad spet vrnil v Evropo. Tako bi se spet soočil s kolesarstvom v deželah, kjer ta šport največ velja. Vsekakor so to sanje, ki se jim še nisem odrekel, vendar pa bom zdaj zgolj sledil mojim ciljem in nadaljeval, « je priznal Dani Diaz.

Da. Prav ste prebrali. Dejal je vrnil. Diaz je že bil v Evropi. V drugi polovici sezone 2010 se je pridružil moštvu Footon Servetto, naslednje leto pa je bil član ekipe La Pomme Marseille. A bil je premlad in premalo izkušen, da bi že takrat lahko opozoril nase. Še najboljši je bil na dveh francoskih enodnevnih dirkah druge kategorije, ko je zasedel četrti mesti. »Med profesionalce sem uradno prestopil v Marseillu z moštvom La Pomme in tam sem se veliko naučil. Nabral sem si veliko izkušenj in to je nekaj, kar mi je v moji karieri zelo pomagalo, « je na novinarski konferenci po drugi zmagi na dirki po San Luisu dejal Diaz.

Tako se je moral že po sezoni 2011, še zelo mlad vrniti domov in za moštvo San Luis Somos Todos je že januarja zasedel drugo mesto prav na dirki po San Luisu. Takrat je zmagal Levi Leipheimer, drugemu Albertu Contadorju pa so kasneje zaradi suspenza odvzeli takrat drugo mesto, na katerega je napredoval Diaz. Leta 2013 je bil najboljši, potem ko sta mu premoč morala priznati tudi Contador in Van Garderen. Čeprav dve leti mlajši, ponudbe iz močnejših ekip ni dobil. Po slabši sezoni 2014 je ekipo San Luis Somos Todos zamenjal za Funvic Brasilinvest Sao Jose dos Campos.

Obenem se je vrnil na vrh prav na njemu očitno najljubši dirki. Več časa je posvetil treningu, izgubil kilogram in pol, nastopil na manj dirkah, in tu je rezultat. Trenira s pomočjo njegovega brata. Po nekaterih izračunih novinarjev spletnega portala ciclismointernacional.com naj bi na vzponih pedale poganjal z močjo 6,5 vata na kilogram telesne teže. »Zdaj nisem tako utrujen, kot sem bil lani ob tem času. Na dirko sem se lahko pripravil zelo natančno, tudi na višinskih pripravah, « je pojasnil Diaz in dodal, da je opravil 17 dni treninga na visoki nadmorski višini.

A ne zgolj Diaz. Celotna ekipa Funvic je bila na dirki odlična. Alex Diniz je bil dolgo tretji v skupnem seštevku, vendar je zaradi bolezni moral odstopiti pred zadnjo gorsko etapo. Prav slednjo je dobil njegov klubski kolega Kleber Ramos. »Mislim, da smo prejeli povabila na nekatere dirke v Španiji, vendar pa je naš glavni cilj dirkanje na dirkah za America Tour, « je še pojasnil Diaz in razkril, kaj ga čaka v bližnji prihodnosti: »Najprej si bom odpočil, potem pa se bom pripravil na dirko po Mehiki, ki bo marca. « Kar pa se Evrope tiče. Do zdaj še noben argentinski kolesar, ki je dobil dirko po San Luisu ni prestopil med najboljše ekipe. Prav Diaz je bil še najbližje, ko je leto in pol dirkal v Evropi.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ