Armstrong ob zmage na Touru? Proti obtožbam se ne bo boril!

Armstrong ob zmage na Touru? Proti obtožbam se ne bo boril!
24.08.2012 AVTOR: D. Z.
Iz ZDA je prišla neverjetna vest. Lance Armstrong se je odločil, da se proti obtožbam Ameriške protidopinške agencije ne bo boril. To pomeni, da mu bodo odvzeli vse zmage. Tudi sedem zmag na dirki po Franciji.

Lance Armstrong je dobil sedem dirk po Franciji zapored. Če mu bodo te zmage res odvzeli, potem bodo morali naslove najboljših na Touru podeliti tistim, ki so takrat zasedli druga mesta. Kar tri Toure bi tako moral dobiti Jan Ullrich, ki pa je tudi že bil kaznovan in so mu odvzeli vse rezultate od leta 2005 naprej. Ravno tako kot Ullricha, so tudi Belokija povezovali z afero Operacion Puerto. Obenem pa naj bi uvedli tudi preiskavo proti Andreasu Kloednu. Ivan Basso pa je prav zaradi povezanosti z Eufemianom Fuentesom že odslužil dveletno prepoved nastopanja.

Drugouvrščeni kolesarji na dirkah po Franciji
1999: Alex Zulle
2000: Jan Ullrich
2001: Jan Ullrich
2002: Joseba Beloki
2003: Jan Ullrich
2004: Andreas Klöden
2005: Ivan Basso

"V življenju vsakega človeka pride čas, ko mora reči dovolj je. Zame je ta čas napočil zdaj," je odločitev pojasnil Armstrong: "Z obtožbami, da sem goljufal in da sem si z dopingom pomagal do zmag, se ukvarjam že vse od leta 1999. V zadnjem času so me dve leti imeli v preiskavi, ki jo je vodil Travis Tygart in ki ni bila nič drugega kot lov na čarovnice. To je plačala moja družina in delo za našo fundacijo. Mene pa je pripeljalo do tega, kjer sem danes. Končal bom s temi neumnostmi."

USADA (Ameriška protidopinška agencija) je proti Armstrongu zbirala dokaze, ki so segali v leto 1998 in mu tako skušala dokazati, da je jemal različna nedovoljena poživila, obenem pa, da je k temu spodbujal tudi ostale klubske kolege. Poleg tega so pri Usadi zahtevali tudi 38 krvnih vzorcev, ki so jih Armstrongu odvzeli po vrnitvi v kolesarsko karavano leta 2009. Pri tem naj bi našli dokaze, da si je Američan pomagal s krvnim dopingom, kot je transfuzija. Dobili naj bi tudi sumljivi vzorec iz dirke po Švici 2001, kjer naj bi našli sledi eritropoietina. Armstrong je Usado poskušal ustaviti tudi prek zveznega sodišča, vendar mu to ni uspelo.

"Čeprav sodišče sočustvovalo z mojim primerom, so se kasneje odločili, da za to, da bi ustavili proces, niso pristojni. Če bi samo za trenutek pomislil, da se bom z bojem proti Usadi enkrat za vselej rešil teh obtožb, potem bi takoj izkoristil priložnost. Vendar zavračam sodelovanje v procesu, ki je tako pristranski in nepravičen. Ne glede na to, kaj pravi Travis Tygart, proti meni nimajo niti enega fizičnega dokaza, ki bi potrdil njihove obtožbe. Edini pravi dokaz so številne kontrole, ki sem jih prestal. Ne glede na to, kje sem bil, vedno sem bil dosegljiv. Na tekmovanjih. Izven tekmovanj. Karkoli so rekli. To sem storil. Kaj je smisel vseh teh testiranj, če jih Usada ne upošteva//CCCC //"

To so bile besede Lancea Armstronga v izjavi za javnost. Njegova obramba je imela čas do 23. avgusta, da se odloči, ali se bo zoperstavila Usadi ali ne. Zdaj je jasno, da se ne bo. "Že od začetka preiskava ni bila usmerjena k temu, da bi odkrili resnico, ampak je bila usmerjena proti meni in k temu, da me kaznujejo za vsako ceno. Sem upokojeni kolesar. Usada pa je proti meni zbirala dokaze, stare 17 let, čeprav je rok zastaranja osem let. To sta jasno povedali tudi tako spoštovani agenciji, kot sta Ameriška kolesarska zveza in Mednarodna kolesarska zveza. Usada sploh nima pooblastil za take obtožbe."

Armstrong je še poudaril, da je Usadi tudi Mednarodna kolesarska zveza dejala, da nima oblasti za tako početje. Usadi je očital, da je prekršila lastna pravila.

"Poleg tega naj bi se Usada dogovorila tudi z nekaterimi kolesarji in jim omilila kazni. Samo, če bi s prstom pokazali name in rekli, da sem goljufal. Mnogi med temi kolesarji še danes dirkajo. Dejstvo je, da sem se med kariero držal pravil, ki so jih postavili Uci, Wada in Usada."

Armstrong je še dejal, da bi na tak način prav vsak športnik lahko odprl proces zoper drugega in da bi si lahko vsak, ki pade na dopinški kontroli lahko znižal kazen in da ni prav, da lahko nekdo odpre proces zoper kolesarja, ki sploh ni padel na dopinški kontroli in z njim ravna slabše kot s tistim, ki je padel. Ob koncu izjave za javnost se je Armstrong ozrl še proti dobljenim sedmim dirkam po Franciji. Zdaj mu grozi, da mu bodo te zmage odvzeli.

"Usada ne more prevzati vloge mednarodne agencije in mi odvzeti zmag na dirki po Franciji. Vem, kdo je dobil te Toure. Tudi moji klubski kolegi vedo, kdo jih je dobil in to vedo tudi vsi, proti katerim sem takrat dirkal. Vsi smo dirkali skupaj. Tri tedne, na istih cestah, čez iste prelaze in v vsakem vremenu. Bližnjic ni bilo. Iste trase, ista pravila. Najtežji športni dogodek na svetu, kjer zmaga najboljši športnik. Tega ne more nihče spremeniti. Še posebno ne Travis Tygart."

"Danes obrnem novo stran. Te zadeve ne bom več komentiral. Posvetil se bom delu, ki sem ga začel še preden sem dobil prvi Tour de France. Pomagal bom ljudem in družinam, ki jih je prizadel rak, še posebej tistim, ki nimajo enakih možnosti. Oktobra bo moja fundacija praznovala 15 let podpiranja rakavih bolnikov. V teh letih smo zbrali skoraj 500 milijonov dolarjev. Čaka nas še veliko dela in z veseljem čakam, da se ta nesmiselna procesija konča. Odgovoren sem za vse tiste, ki so stopili naprej in svoj čas posvetili boju z rakom. Od tega boja ne bom odstopil. Zdaj se bom posvetil svojim petim otrokom, boju z rakom, obenem pa bom poskušal postati najbolje fizično pripravljeni štiridesetletn ik."

foto: sirotti
Značke: Cestno, Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ