Armstrong se je pogodil: Plačati mora 5 milijonov

Armstrong se je pogodil: Plačati mora 5 milijonov
21.04.2018 AVTOR: D. Z.
Grozil mu je celo bankrot. Lahko bi izgubil celo sto milijonov dolarjev. A Lance Armstrong se je uspel pogoditi in bo moral plačati "zgolj" pet milijonov.

Lance Armstrong se je po odvzemu sedmih zmag na dirki po Franciji soočil s številnimi odškodninskimi tožbami.

Največja in tista, ki se je vlekla najdlje pa je bila tožba, v kateri sta ga tožila Floyd Landis in vlada ZDA. Tožbo je sprožil Floyd Landis, ki je izkoristil člen v ustavi, ki ameriškim državljanom omogoča, da tožijo posameznike, če menijo, da so ti ogoljufali državo oziroma državna podjetja. Landis je tako želel dokazati, da je Armstrong ogoljufal državo, saj je do šestih od skupno sedmih zmag prišel z goljufijo in v dresu US Postal Servce, torej državnega podjetja.

Kasneje se je izkazalo, da je do zmag prišel na nedovoljen način, in da je posledično škodoval ugledu državnega podjetja. Landis je to tožbo vložil leta 2010, ko je Armstrong še vehementno zanikal kakršnokoli jemanje prepovedanih sredstev. To je priznal januarja 2013. Po priznanju se je Landisu v tožbi pridružila še vlada. Armstrong bi ob morebitnem porazu lahko izgubil tudi sto milijonov ameriških dolarjev, a so se odvetniki uspeli pogoditi. Vladi bo moral padli šampion plačati pet milijonov ameriških dolarjev, Landisu pa povrniti dodatnih 1,65 milijonov stroškov.

Sodeč po zapisu pri tem ne gre za priznanje krivde, niti ne gre za priznanje vlade, da ni imela dovolj trdnih dokazov. Do tega dogovora je prišlo v zadnjem trenutku, saj bi se javno sojenje – na njem naj bi zgolj v podporo vladi in Landisu pričalo prek 50 oseb – začelo 7. maja. “Vesel sem, da smo rešili ta primer in lahko zaživim svoje življenje. Se že veselim, da se bom lahko posvetil številnih pomembnim zadevam v mojem življenju. Mojim petim otrokom, ženi, podcastu, pisanju, filmskemu projektu in dejavnostim, ki jih imam kot človek, ki je premagal raka. Imam veliko stvari, ki se jih lahko veselim, ” je Armstrong zapisal v izjavi za javnost.

V izjavi za javnost pa je še dodal, da je zadovoljen, da je prišel do zaključka z US Postal Service: “Verjamem, da njihova tožba ni bila pravična. Vse do leta 2013 poskušam prevzeti odgovornost za svoje napake in se tudi poskušam odkupiti. Za US Postal pa sem dirkal z vsem srcem in s ponosom sem na Touru nosil državne simbole na prsih. Ti spomini so še kako resnični in mi veliko pomenijo. ” Armstrong ima zdaj eno leto časa, da odplača dolgove. Za to je zastavil tudi dom v Austinu, ki naj bi bil vreden okrog 7,5 milijona ameriških dolarjev.

Sicer pa je Lance Armstrong vedno trdil, da je US Postal Service kljub kasnejši aferi z njegovo popularnostjo in prepoznavnostjo veliko več zaslužil, kot pa kasneje izgudil, in da ga zato neupravičeno tožijo. Prav zato javnosti vseskozi zagotavljal, da bo to tožbo dobil. Sta pa bila v tožbo vpletena tudi njegova poslovna partnerja v zlatih časih ameriške ekipe Bill Stapleton in Barton Knaggs, ki sta se že lani uspela pogoditi z vlado, a sta jo odnesla precej boljše, saj sta morala plačati 158 tisoč ameriških dolarjev.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ