Armstrong: Odgovarjal bom odkrito in transparentno

Armstrong: Odgovarjal bom odkrito in transparentno
13.01.2013 AVTOR: D. Z.
17. januar je pred vrati. Takrat bodo predvajali uro in pol dolg intervju med Oprah Winfrey in Lanceom Armstrongom, ki bo tako prvič po odvzemu sedmih zmag nastopil v javnosti.
Armstrong se veseli intervjuja
Intervju med Armstrongom in v ZDA zelo popularno voditeljico Oprah Winfrey bodo posneli vnaprej. Snemali ga bodo namreč v ponedeljek v Austinu, pri Lanceu Armstrongu doma. Vse glasnejše so govorice, da bo nesojeni zmagovalec sedmih dirk po Franciji priznal jemanje nedovoljenih poživil. Po nekaterih podatkih naj bi Armstrong zgolj priznal jemanje nedovoljenih poživil, obenem pa naj ne bi bil pripravljen izdati imen vseh vpletenih.

Pojavili so se tudi očitki, da bo Oprah v pogovoru premalo odločna in ostra, vendar se je zdaj oglasil tudi Armstrong. »Mislim, da Oprah razume pomembnost tega intervjuja. Pametna je. Videla je, da ljudje dvomijo v to, ali si bo upala vprašati vse. Zagotovil sem jih, da me lahko vpraša karkoli. Na vprašanja pa bom odgovarjal odprto, odkrito in transparentno. Pošteno povedano, se tega že veselim, « je sporočil Armstrong.

Nesporazum med Usado in švicarskim laboratorijem

Medtem pa so v javnost prišle nove podrobnosti. Glavni mož Ameriške protidopinške agencija Travis Tygart je v oddaji 60 minutes razkril, da naj bi Usadi Lance Armstrong ponudil okrog 250 tisoč ameriških dolarjev. Tygart je v tej oddaji tudi zatrdil, da mu je predstavnik švicarskega laboratorija Martial Saugy priznal, da je Armstrongu na sestanku leta 2002 razkril postopek odkrivanja eritropoetina v vzorcih.

»Ste vi Bruyneelu in Armstrongu dali ključe do tega, kako premagati EPO teste, « je v oddaji vprašanje, ki ga je zastavil Saugyju ponovil Tygart in dodal, da mu je Saugy na to vprašanje prikimal. A Saugy je na izredni novinarski konferenci to zanikal.

»Odgovor je preprost. Ne. Rad bi ga vprašal, zakaj je to rekel, ker se to ni zgodilo. Zame je to nesmisel, « je dejal Saugy in priznal, da se je leta 2002 z Armstrongom sestal in mu pojasnil, da je bil njegov vzorec z dirke po Švici leto dni prej sumljiv. A ta vzorec ni bil pozitiven: »Številka ena v kolesarstvu ima izjemen vpliv. Zato smo se morali sestati in mu pojasniti, da našega dela ne opravljamo slabo. «

Saugy je še dodal, da bi bilo kaj takega v nasprotju z vsemi pravili laboratorija. Obenem pa je še komentiral delo Tygarta in Usade: »Travis Tygart je ključna oseba v boju proti dopingu. Pozna pravila. Ve, da moramo biti transparentni in da moramo spoštovati pravice obrambe. Športnike moramo spoštovati. « Vsekakor bo oddaja Oprah Winfrey 17. Januarja še kako zanimiva.

Sunday Times dal oglas
Za zanimivo potezo so se odločili pri časopisu Sunday Times. V časopisu Chicago Tribune so oddali oglas, kjer so zapisali deset vprašanj, ki bi jih sami postavili Lanceu Armstrongu, če bi jim dal priložnost. Torej. Oglas namenjen Oprah Winfrey in namig, kaj naj vpraša padlega šampiona.
Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ