Armstrongova saga razrešena šele leta 2016!

Armstrongova saga razrešena šele leta 2016!
24.10.2014 AVTOR: Matej Zalar
Po odločbi sodnika, da tako obrambi kot tožilstvu nameni dodaten čas za pogajanja, bomo končno odločbo v primeru Armstrong dobili šele leta 2016.
Primer Armstrong se vleče že tako dolgo, da ga drugače kot saga sploh nemoremo več poimenovati. 
Trenutno sta ameriško tožilstvo in obramba Lancea Armstronga zaprosili za podaljšanje zaslišanj, sodnik Cristopher R. Cooper pa je odločil, da njuni prošnji ugodi. Tako je namesto običajnih desetih srečanj za predstavljanje dokazov (depositionov) na vsaki strani odobril kar 70 tovrstnih dogodkov. 

Sodišče očitno pričakuje, da se bo primer vlekel še kar nekaj časa. Ponavadi imajo udeleženci od 120 do 180 dni časa za dogovor, v primeru Armstrong pa je sodnik to dobo podaljšal na eno leto. "Glede na to, da Armstrongova sredstva niso neomejena, bi lahko podaljšanje razprave prisililo Armstronga, da premisli o poravnavi in se izogne plačilu sodnih stroškov. Vse bo odvisno od tega, kako visoko odškodnino bo zahtevalo tožilstvo," je zadevo komentiral baltimorški odvetnik Mark Stichel.

Tožilstvo bi lahko zahtevalo ogromno odškodnino. V primerih, kakršen je Armstrongov, lahko tožilstvo zahteva odškodnino v višini trikratnika vložka. Glede na to, da je vlada vložila nekaj več kot 30 milijonov dolarjev za sponzoriranje US Postal Service ekipe, bi lahko zahtevala odškodnino v višini 100 milijonov dolarjev. Pri VeloNewsu pa poročajo, da naj bi se številka gibala med 10 in 20 milijoni.

Trenutno glavna razprava poteka okrog dokumentov, ki jih tožilstvo namerava uporabiti, Armstrong pa zahteva, da tudi njegova stran dobi dokumente v vpogled, da bi nato lahko pripravila obrambo. Odvetniki že raziskujejo, kateri dokumenti bi sploh veljali na sodišču, če strani ne bosta dosegli dogovora. 

Tožilstvo želi v zgodbo vključiti tudi Mednarodno kolesarsko zvezo (UCI) in njihove dokumente o zdravniških potrdilih za terapevtsko uporabo nedovoljenih sredstev. Če bo UCI dokumente res predala, jih želi videti tudi Armstrongova stran. V ospredju bo potrdilo Lancea iz Toura leta 1999 za terapevtsko uporabo kortizona, ki naj bi ga dobil naknadno, kot je priznal v zloglasnem intervjuju z Oprah. 

Očitno nas čaka še veliko novic in zapletov, preden bo dokončno znano, kakšna kazen bo doletela padlega junaka kolesarstva.
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ