Asgreen kronal predstavo Deceunincka za kolesarske učbenike

Asgreen kronal predstavo Deceunincka za kolesarske učbenike
26.03.2021 AVTOR: N. Gr., foto: Deceuninck QuickStep

S klasiko E3 Saxo Bank se je začel flamski sveti teden, na mini dirki po Flandriji pa so blesteli kolesarji Deceuninck QuickStepa. Z brezhibno taktiko so tlakovali pot do zmage, ki jo je osvojil Kasper Asgreen.

Pred začetkom tedna klasik v Flandriji so šefa Deceunincka Patricka Lefevreja spraševali, kako je sploh mogoče premagati Mathieuja van der Poela in Wouta van Aerta. Njegov odgovor je bil preprost: »Najprej ju je potrebno osamiti, potem pa jima preprečiti, da bi se sploh borila za zmago.«

To je lažje reči, kot storiti, a tokrat je taktični načrt Deceunincku uspel brezhibno. Že dobrih 80 kilometrov do cilja, na ravnini pred vzponom Taaienberg, kjer je pred leti vedno blestel in napadal Tom Boonen, je »traktor« Tim Declerq navil ritem in zdesetkal glavnino, na vzponu pa so njegovi ekipni kolegi dokončali delo in v ospredju je 78 kilometrov pred ciljem ostala le skupina dobrih 10 kolesarjev, v kateri je imel Deceuninck štiri kolesarje, v njej pa sta bila tudi van der Poel in van Aert.

Morda bi se ta skupina pripeljala do cilja, če ne bi van Aertu počila zračnica, ob menjavi kolesa pa je zdrsnil nazaj v zasledovalno skupino. Na srečo je imel tam skoraj celotno ekipo Jumbo Visme, ki je na vse ali nič lovila ubežnike in van Aerta pripeljala na 10 sekund zaostanka, kar je Belgijec z napadom izničil in se priključil zasledovalni skupini, iz katere je nekaj kilometrov prej sam napadel Kasper Asgreen.

Danca kličejo tudi motor, saj ko enkrat pride v ritem, praktično ne popušča, tudi če je v ospredju sam, zato ga je zelo težko ujeti. To so na svoji koži spoznali tudi zasledovalci, saj se je prednost Asgreena gibala med 15 in 20 sekundami, Florian Senechal, Yves Lampaert in Zdenek Štybar pa so lahko le čakali v zavetrju v zasledovalni skupini.

Na Oude Kwaremoontu se je skupina nekoliko razredčila, odločilen pa je bil zadnji vzpon na dirki Tiegemberg, ki sicer ni bil tlakovan. Tam je z napadom najprej poizkusil van Aert, na »kontro« pa je poizkusil van der Poel in Belgijca je popolnoma odrezalo.

Z zadnjimi atomi moči so v zavetrju van der Poela na vrh vzpona prišli Greg van Avermaet, Oliver Naesen, Zdenek Štybar, Florian Senechal, nato jih je ujel še Dylan van Baarle, kmalu pa so vsi skupaj ujeli Asgreena.

Takrat so tudi kolesarji Deceunincka začeli narekovati tempo v vodilni skupini in jasno je bilo, da Wout van Aert ne bo več ujel priključka. Napadi so se začeli v zadnjih petih kilometrih, kot prvi pa je poizkusil Asgreen, ki je pred tem nekaj kilometrov na repu skupine nabiral moči. Asgreena spet nihče ni pokril, kar se je izkazalo za usodno napako - kolesarji QuickStepa ga seveda niso lovili, poizkus Oliverja Naesena je bil nekoliko prekratek, van der Poel pa tudi ni želel tekmecev v svojem zavetrju pripeljati do cilja.

Asgreenova prednost je narasla na 20 sekund in Danec je imel dovolj časa, da je v zadnjih metrih lahko slavil zasluženo zmago, ki je bila plod fantastičnega ekipnega dela Deceunincka in za katero so zaslužni tudi njegovi ekipni kolegi. Fantastično popoldne belgijske ekipe je z drugim mestom dopolnil Senechal, van der Poel pa se je moral tokrat sprijazniti s tretjim mestom.

Klasike v Belgiji se nadaljujejo v nedeljo, ko bo na sporedu Gent - Wevelgem.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ