Asgreen pobral davek na utrujene noge v pelotonu

Asgreen pobral davek na utrujene noge v pelotonu
20.07.2023 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti

Danski specialist za klasike Kasper Asgreen je bil najboljši iz ubežne skupine v 18. etapi, ki je zadržala le 10 metrov prednosti pred glavnino, v kateri je Jasper Philipsen šprintal do 4. mesta.

Peklenska 17. etapa s ciljem v Courchevelu in z več kot 5000 višinskimi metri je pustila sledi. Kolesarji so v cilj hodili, kot bi videli duha - z bledimi izrazi in praznimi pogledi, marsikdo med njimi je komaj še vedel, kje se nahaja. Današnja ravninska 18. etapa je bila tako na papirju bolj namenjena šprinterjem kot ubežnikom, a je bilo jasno, da marsikdo v glavnini enostavno ne bo imel več energije za lov na ubežnike, prav tako je precej šprinterjev v Alpah že odšlo domov.

V beg je šla dvojica Lotta Dstny Victor Campenaerts in Pascal Eenkhorn, za Uno-X je bil na čelu dirke Jonas Abrahamsen, za Soudal QuickStep pa Kasper Asgreen. Šprinterske ekipe so takoj začele z lovom, niso želele loviti večminutne prednosti, a je tudi četverica na čelu dirke delovala zelo složno. V zadnjih 30 kilometrih smo spremljali fascinanten boj.

V glavnini je bilo premalo svežih nog za lov, ekipe so morale porabiti svoje glavne može iz leadout vlakov že v lovu več kot 10 kilometrov pred ciljem, razlika pa je v zadnjih kilometrih vseskozi nihala med 10 in 20 sekundami. V vodilni četverici omahovanja ni bilo, na polno so šli do zadnjega kilometra, brez taktiziranja.

Žrtev Campenaertsa je prevesila tehtnico

Tam jim je bil peloton že za petami, a se je Victor Campenaerts žrtvoval za ekipnega kolega in še zadnjič potegnil na vso moč. To je tehtnico prevesilo na stran ubežnikov, pomagal ni niti šprint Luke Mezgeca na čelu glavnine, s katerim jo je skoraj pripeljal do četvorke na čelu. Asgreen je potegnil, Eenkhorn je poizkusil priti iz njegovega zavetrja, a neuspešno in visokorasli Danec je Soudal QuickStepu privozil prvo etapno zmago na letošnjem Touru, ki za njih ni potekal po načrtih, saj Fabio Jakobsen ni uspel dobiti etape.

Drugi je bil Eenkhorn, tretji pa Abrahamsen. Nosilec zelene majice Jasper Philipsen se je moral zadovoljiti s četrtim mestom, tako Tadej Pogačar kot Jonas Vingegaard pa sta etapo varno zaključila v glavnini.

Tudi jutri bi dan lahko pripadel ubežnikom, v ospredju pa lahko pričakujemo tudi Mateja Mohoriča, jutrišnja in sobotna etapa bosta še zadnji možnosti, da Tour konča z etapno zmago.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ