Ashton Lambie z rekordno znamko pod štirimi minutami vrgel rokavico Ganni

Ashton Lambie z rekordno znamko pod štirimi minutami vrgel rokavico Ganni
24.08.2021 AVTOR: N. Gr., foto: Zipp Speed

Američan Ashton Lambie je v Mehiki na dirkališču postavil izjemni svetovni rekord v zasledovalni vožnji na štiri kilometre - spustil se je pod magično mejo štirih minut! Filippo Ganna že snuje, kako bo rekord dobil nazaj.

Posamična vožnja na štiri kilometre velja za disciplino na dirkališču, ki najbolje pokaže kolesarjevo moč, zato je tudi rekord v tej disciplini razumljivo najbolj zaželjen. Doslej ga je držal Italijan Filippo Ganna, ta trenutek najbrž najboljši kronometrist na »klasičnih« kronometrih na svetu, v Mehiki na dirkališču Aguascalientes pa je njegov dosežek popravil Američan Ashton Lambie.

Za naskok na rekord se je pripravljal več mesecev, na velodrom, ki leži na nadmorski višini skoraj 1900 metrov je poklical UCI-jeve komisarje in uspelo mu je, da se je kot prvi spustil pod magično mejo štirih minut. Pripisali so mu čas 3:59;93, s čimer je precej popravil rekord Ganne, ki je pred tem znaša 4:01;934, postavljen v Berlinu.

»Bilo je brutalno, v zadnjih mesecih sem ogromno delal na moči in okrepil mišice, kar mi je omogočilo naskok na rekord, a je hkrati tudi pomenilo, da sem bil po štirih minutah popolnoma izmozgan, zato so me morali praktično odnesti s kolesa. Priti pod štiri minute je bil moj veliki cilj, nisem želel na glas razmišljati o tem, a mi je zdaj uspelo in ta dosežek mi res pomeni ogromno, saj je padla rekordna znamka,« je po dosežku razmišljal Lambie, zdaj najhitrejši »pistaš« na štiri kilometre.

175 centimetrov in povprečje skoraj 500 vatov

Njegov rekord pomeni, da je z izzivom opravil s povprečno hitrostjo nad 60 km/h, moral pa je začeti z mesta, torej je izgubil nekaj sekund, preden je prišel na »potovalno« hitrost. Ocenjuje, da je v prvih metrih pedala obračal z okrog 1300 vati, potem pa je držal povprečje med 450 in 500 vati vse štiri minute, kar so izjemne številke, sploh za relativno nizkoraslega Lambieja, ki meri 175 centimetrov.

Rekord so sodniki Mednarodne kolesarske zveze že priznali, čestital mu je tudi Filippo Ganna. Italijan je povedal, da ima v letošnji sezoni še nekaj tekmovalnih ciljev, v prvi vrsti kronometra na EP in SP, potem pa še svetovno prvenstvo v dirkališčnem kolesarstvu na velodromu v Roubaixu konec oktobra.

Tam bo težko izzval rekord Lambieja, naskok na to znamko bo zahteval posebno pripravo, je pa Ganna že povedal, da želi rekord popraviti (če mu bo seveda uspelo) na nizki nadmorski višini, da mu ne bi na koncu kdo očital, da je bil hiter le zaradi redkejšega zraka na višini. Bomo videli, kdaj se bo Ganna lotil podviga, glede na to, da zelo ceni discipline na dirkališču, pa najbrž ne bo čakal prav dolgo.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ