ASO in UCI dosegla dogovor - zadnji žebelj v krsto reform?

ASO in UCI dosegla dogovor - zadnji žebelj v krsto reform?
25.06.2016 AVTOR: Matej Zalar
ASO in UCI sta dosegla dogovor za naslednjo sezono, zato bodo vse dirke, ki jih organizira francosko podjetje, ostale del koledarja Mednarodne kolesarske zveze (UCI).

Celotno izjavo za javnost Mednarodne kolesarske zveze lahko preberete tukaj - www.uci.ch/pressreleases/prof dar/

Mednarodna kolesarska zveza in najmočnejši organizator dirk, francoski ASO, sta končala dolgo trajajoč spor in le dosegla dogovor, ki bo rešil naslednjo sezono pred zelo neprijetnimi zapleti. A je hkrati to tudi slaba novica za vse, ki so upali, da bo kolesarstvo le začelo pot do bolj vzdržnega finančnega modela.

Na srečanju v Ženevi so dosegli dogovor, po katerem bodo vse obstoječe dirke z WorldTour licenco del koledarja tudi v prihajajoči sezoni. To vključuje tudi dogodke, ki jih organizira ASO, hkrati pa bodo WorldTour koledar še nekoliko razširili. Celoten koledar bo po napovedih UCI-ja objavljen že v kratkem. 

Dobra novica je, da se bo nekoliko spremenil sistem podeljevanja licenc za ekipe najvišje ravni, ki se bodo po novem imenovale WorldTeams. Ekipe, ki trenutno imajo to licenco, jo bodo dobile tudi za sezoni 2017 in 2018, hkrati pa so oblikovali načrt, ki bo trenutno število 17 WorldTeam ekip zmanjšal na stalno mejo 16 ekip z najvišjo licenco. Uvedli so "annual challenge system ", torej sistem, ki bo omogočal napredovanje in izpadanje iz najvišjega kakovostnega razreda. 

V veljavo bo stopil po koncu sezone 2018, upošteval pa bo uvrstitve ekip na UCI-jevi lestvici. Tako bo najslabša WorldTour ekipa na koncu sezone izgubila to licenco, najboljša ProContinental ekipa pa jo bo pridobila. A hkrati bo imela ekipa, ki bo izpadla iz prvega razreda, naslednjo sezono še vedno možnost nastopati na vseh WorldTour dirkah, kar pomeni, da bodo imele vse ekipe zagotovljeno stabilnost vsaj do konca sezone 2019. 

V letu 2017 bodo vse WorldTeam ekipe morale nastopiti na vseh WorldTour dirkah, ki so bile v koledarju že lani, načrtujejo pa tudi pravilo, ki bo zahtevalo nastop vsaj desetih WorldTeam ekip na vseh novih dirkah z WorldTour licenco. 

Tako smo z dogovorom dobili nekatere spremembe, za katere se je borilo združenje nekaterih najboljših ekip Velon, predvsem stabilnost pri podeljevanju licenc in zato boljše pogajalsko izhodišče pri sponzorjih. A povsem zadovoljne ekipe zagotovo ne bodo. 

Letos je namreč Velon dosegel pomemben korak z dogovorom z organizatorji dirke po Švici, ki je vključeval deljenje dobička z organizatorji dirk. To je bila ena glavnih pripomb Olega Tinkoffa in še nekaterih drugih kolesarskih funkcionarjev, a očitno se vsaj v naslednjih nekaj sezonah takšnega premika še ne moremo nadejati. Nezadovoljstvo zagotovo ne bo izginilo, zato nas, če ne prej, leta 2019 čaka zelo buren novi krog pogajanj med glavnimi akterji v kolesarstvu.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ