ASO razkril povabljene ekipe na Tour 2015

ASO razkril povabljene ekipe na Tour 2015
14.01.2015 AVTOR: Matej Zalar
"Wild card" bo pripadel ekipam MTN-Qhubeka, Cofidis, Bora-Argon 18, Europcar in Bretagne - Seche Environnement.

Ekipe za Tour de France 2015: AG2R-La Mondiale, Astana, BMC Racing, Etixx-QuickStep, FDJ, IAM Cycling, Lampre-Merida, Lotto-Soudal, Movistar, Orica-GreenEdge, Cannondale-Garmin, Giant Alpecin, Katusha, Team LottoNL-Jumbo, Team Sky, Tinkoff-Saxo, Trek Factory Racing, MTN-Qhubeka, Bora-Argon 18, Cofidis, Europcar in Bretagne - Séché Environnement.
 
Ekipe za Paris-Nice 2015: AG2R-La Mondiale, Astana, BMC Racing, Etixx-QuickStep, FDJ, IAM Cycling, Lampre-Merida, Lotto-Soudal, Movistar, Orica-GreenEdge, Cannondale-Garmin, Giant Alpecin, Katusha, Team LottoNL-Jumbo, Team Sky, Tinkoff-Saxo, Trek Factory Racing, Cofidis, Europcar in Bretagne - Séché Environnement
 

Ekipe za Critérium du Dauphiné 2015: AG2R-La Mondiale, Astana, BMC Racing, Etixx-QuickStep, FDJ, IAM Cycling, Lampre-Merida, Lotto-Soudal, Movistar, Orica-GreenEdge, Cannondale-Garmin, Giant Alpecin, Katusha, Team LottoNL-Jumbo, Team Sky, Tinkoff-Saxo, Trek Factory Racing, MTN-Qhubeka, Bora-Argon 18, Cofidis in Europcar.

Omenjene ekipe se bodo pridružile 17 ekipam z WorldTour licenco. ASO je novico presenetljivo, brez predhodnih napovedi, objavil kar na Twitterju, obenem pa je razkril še seznam 20 ekip, ki bodo nastopile na Paris-Nici in 21 ekip, ki se bodo udeležile generalke za Tour - dirke Criterium du Dauphine.

MTN-Qhubeka bo tako postala prva afriška ekipa, ki bo nastopila na francoski pentlji. Povabilo je bilo pričakovano, saj se je južnoafriška ekipa v prestopnem roku močno okrepila. Prišli so Edvald Boasson Hagen, Matt Goss in Tyler Farrar, vseeno pa je bil menedžer ekipe Brian Smith ob razglasitvi zelo emocionalen:

"Naš cilj je bil, da afriško ekipo pripeljemo na Tour. V ekipi bo veliko afriških kolesarjev, veliko temnopoltih kolesarjev, in to bo najboljša možna promocija za afriško kolesarstvo. Potihem smo vsi upali na wild card, ko pa dobiš uradno potrdilo ... še vedno sem brez besed."

Leta 2008 je sicer na Touru nastopila ekipa Barloworld, katere glavni sponzor je prihajal iz Južne Afrike, vendar je bila ekipa registrirana v Veliki Britaniji, zato povabilo za MTN-Qhubeko vseeno predstavlja mejnik v zgodovini kolesarstva. Christian Prudhomme je obrazložil razloge za povabili:

"Prvič v zgodovini smo izbrali afriško ekipo. Imajo nekaj odličnih kolesarjev, kot je Eritrejec Natnael Berhane, ki je leta 2013 dobil dirko po Turčiji. Prišli so Goss, Farrar in Boasson Hagen, hkrati pa ekipa ogromno vlaga v razvoj afriškega kolesarstva, zato si prav gotovo zaslužijo povabilo."

Povabila za tri francoske ekipe so bila pričakovana, s povabilom za Boro-Argon 18 pa si organizatorji Toura želijo povrniti naklonjenost nemške javnosti. ASO je nedavno podpisal pogodbo, ki bo Tour v letih 2015 in 2016 po treh letih odsotnosti vrnila na nemško televizijo ARD. Prudhomme je ekipo obiskal decembra v Munchnu:

"Ekipa ima novega nemškega sponzorja, že lani pa so bili izvrstni. Leopold Konig je končal v deseterici, podpisali so pogodo z obetavnim Nemcem Dominikom Nerzom, tu je tudi Jan Barta. Verjamem, da ima ekipa ogromen potencial."

Danes naj bi povabljene ekipe na letošnji Giro, Milano-Sanremo in Tirreno-Adriatico objavili tudi pri RCS Sportu.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ