ASO spet nasprotuje Zvezi ... se obeta huda bitka za premoč

ASO spet nasprotuje Zvezi ... se obeta huda bitka za premoč
18.12.2015 AVTOR: D. Z.
Mednarodna kolesarska zveza namerava uvesti spremembe v kolesarstvu. A zdaj je naletela na najmočnejšega nasprotnika - agencijo ASO.

Kdo je močnejši?
Očitno se znova obeta huda bitka med Mednarodno kolesarsko zvezo in agencijo ASO, ki je med drugim zadolžena za organizacijo dirke po Franciji, pa tudi nekaterih izjemno pomembnih večdnevnih dirk in enodnevnih klasik. Mednarodna kolesarska zveza (UCI) namerava uvesti spremembe, ki bodo začele veljati v sezoni 2017. A agenciji ASO te spremembe niso všeč.

In Francozi so tako zelo močni, da so se znova postavili po robu krovni organizaciji. Spet bo šlo za dokazovanje moči, ki bo razdelilo ekipe in organizatorje dirk. Francoske ekipe pri tem podpirajo agencijo ASO, medtem ko ekipe, ki spadajo v projekt Velon podpirajo UCI. »Amaury Sport Organisation je danes sporočila Mednarodni kolesarski zvezi, da bo v sezoni 2017 svoje dirke registrirala kot dirke ekstra kategorije, « so pri francoski agenciji zapisali v izjavi za javnost.

Zaprt proti odprtemu sistemu
To pomeni, da dirke ne bi več spadale v zdaj najprestižnejši World Tour. »Bolj kot kdajkoli ASO ostaja zvest evropskemu modelu in ne more ogroziti vrednot, ki jih ta predstavlja. Torej, smo za odprt sistem, ki daje prednost športnim kriterijem. Zato bo v skladu s tradicijo ASO poskušal te vrednote tudi ohraniti, « so še zapisali in dodali, da želi UCI uvesti zaprt sistem za 'izbrance'. Gre predvsem za nasprotovanje ekipam, ki podpirajo projekt Velon.

Ta je zelo poslovno usmerjen, vanj pa je trenutno vključenih 12 World Tour ekip. In, kakšne so glavne spremembe? Ekipe bi imele triletne licence, kar bi pripeljalo do bolj zaprtega sistema z večjim številom World Tour dirk. ASO je temu predlogu nasprotoval že julija. Razlog je jasen. Bojijo se, da bi te spremembe zmanjšale pomembnost njihovim dirkam. Zato so bolj naklonjeni sistemu, ki ga je uvedel prejšnji predsednik UCI Pat McQuaid. Ta je želel zmanjšati število World Tour dirk.

Ekstra kategorija za večjo svobodo in vpliv?
Zaenkrat pa vse ostaja nespremenjeno. V sezoni 2016 bodo na dirkah najvišje kategorije morali nastopati kolesarji 18 World Tour ekip. In, zakaj namerava ASO svoje dirke prijaviti v nižjo kategorijo – torej ekstra kategorijo? Ker bi potem imela agencija večjo svobodo pri podeljevanju posebnih povabil ekipam, ki bi si jih želela na svojih dirkah. To bi pomenilo, da bi brez nastopa na njihovih dirkah lahko ostale tudi World Tour ekipe, ki se ne bi izkazale.

Pa tudi tiste ekipe, ki bi se agenciji morda pri tem dokazovanju moči zamerile – torej članice projekta Velon. ASO si poleg Toura lasti tudi dirke, kot so španska Vuelta, Liege-Bastogne-Liege, Pariz-Roubaix, Pariz-Nica … So pa organizatorji dirke po Italiji podprli Mednarodne kolesarske zveze. Če se bo ta spor nadaljeval, bo to vsekakor najslabša možna reklama za kolesarstvo. Za sponzorje to vsekakor ne bo zanimivo. Obenem pa sta obe strani zaenkrat odločeni, da vztrajata pri svojem.

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ