Astana odpustila Miguela Angela Lopeza, domnevno zaradi dopinga na Giru

Astana odpustila Miguela Angela Lopeza, domnevno zaradi dopinga na Giru
14.12.2022 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti

V Španiji se kuha nova dopinška afera, z zdravnikom pa naj bi bil povezan tudi Miguel Angel Lopez. Astana je zato Kolumbijca odpustila, ta pa že napoveduje tožbo, saj mu še nihče ni dokazal, da je storil kaj narobe.

Že nekaj mesecev v javnosti krožijo informacije o dopinški aferi v španskem športu, v centru katere naj bi bil zdravnik dr. Marcos Maynar. Zdravnika obtožujejo tihotapljenja in preprodaje prepovedanih poživil, sodeloval pa naj bi s športniki v različnih športih, tudi v kolesarstvu.

Španske oblasti imen zaenkrat še ne razkrivajo, so pa pri Astani sporočili, da so našli »nedvoumne povezave med Miguelom Angelom Lopezom in dr. Maynarjem«, zato jim ni preostalo drugega, kot da s Kolumbijcem prekinejo pogodbo.

Lopezov primer se je začel julija, ko ga je Astana suspendirala zaradi domnevnih povezav z Maynarjem. A takrat trdnih dokazov niso našli, zato so mu dovolili povratek v ekipo in Lopez je Vuelto nekaj tednov kasneje zaključil na četrtem mestu v skupnem seštevku.

V središču primera domnevni doping na dirki po Italiji

Novinarji španskega medija ACB so odkrili, da naj bi po poročilih španske Guardie Civil Lopez pred začetkom dirke po Italiji dobil odmerek menotropina, ki je na seznamu prepovedanih sredstev. Omenjeni menotropin naj bi več tednov pozitivno vplival na delovanje telesa kolesarja, a je pri Lopezu povzročil vnetje, ki je bilo tudi razlog za odstop v 4. etapi in ne poškodba kolka, kot so uradno navedli v ekipnih poročilih.

Lopezu naj bi na štartu dirke na Madžarskem menotropin predal maser Vicente Belda Garcia, ki je skupaj z očetom eden od glavnih osumljencev v aferi okrog dr. Maynarja, ki so ga v Španiji že aretirali.

Lopez še naprej zavrača vse obtožbe in trdi, da nikoli v karieri ni bil pozitiven na dopinškem testu, tako da ni storil nič narobe. Obenem je napovedal tožbo zaradi neupravičeno prekinjene pogodbe, zaradi česar mu je Astana povzročila finančno škodo.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ