Avenir: Izjemni Tadej Pogačar do rumene majice

Avenir: Izjemni Tadej Pogačar do rumene majice
23.08.2018 AVTOR: DZ, vir: Kolesarska zveza Slovenije

Tadej Pogačar je v prvi gorski etapi na dirki Tour de l'Avenir zasedel tretje mesto in je prevzel vodstvo v skupnem seštevku.

Tadej Pogačar je vsekakor veliki junak prve gorske etape na prestižni dirki za mlajše člane Tour de l'Avenir. Govorimo sicer o že sedmi etapi, a prvi izmed serije štirih gorskih. Ta je bila najkrajša med vsemi. Kolesarji so morali premagati vsega dobrih 35 kilometrov. Od starta v Moutieru so se kolesarji vseskozi ali vzpenjali ali spuščali. Takoj po startu so se povzpeli na vzpon prve kategorije La Thuile. Na vrh so prišli po slabih devetih kilometrih dirkanja.

"Cilj je izpolnjen, saj sem pridobil dovolj sekund, da sem zdaj v rumeni majici. Zelo sem vesel. To je neverjetno."
Tadej Pogačar

Sledila je vožnja na dobrih tisočih metrih nadmorske višine, potem pa spust in zaključni vzpon prve kategorije do Meribela. Zaključni vzpon je bil dolg 12,2 km, povprečni naklon pa je znašal 6,9 %. Pričakovali smo, da se bodo zdaj stvari postavile na svoje mesto, vsaj kar se favoritov za končno zmago tiče. In res smo dobili prvo sliko, kaj še lahko pričakujemo v naslednjih treh etapah. Kolumbijci so v ekipnem kronometru krepko zaostali, tako da smo lahko pričakovali aktivno vožnjo prvega favorita Ivana Sose. Sosa je to tudi pokazal.

Do odločitve pa je prišlo povsem na koncu. Trije kolesarji so po uri in desetih minutah sprintali za zmago. Sosa je bil najmočnejši, drugo mesto je zasedel Brandon McNulty, tretji pa je bil Tadej Pogačar. Ostali so zaostali za več kot 14 sekund. do večjih razlik pa vseeno ni prišlo, a je že jasno, kdo je trenutno najbolje pripravljen. Jutri bo v rumeni majici vozil Tadej Pogačar. Izjemno! Branil pa bo vsega sedem sekund prednosti pred Brandonom McNultyjem in 12 pred Thymenom Arensmanom.


Sledijo Samuele Battistella, Aleksandr Vlasov, Edward Dunbar, Jonas Gregaard Wilsly, Mikkel Bjerg ... Sosa je napredoval na 13. mesto. Za Pogačarjem zaostaja za minuto in sedem sekund. Jaka Primožič je 44., Izidor Penko 106., Žiga Horvat 120., Nik Čemažar pa 134. Žiga Jerman je odstopil.

"Cilj je obdržati majico do cilja."
Tadej Pogačar
"Kratka etapa, vendar sem zelo dobro pripravljen. Vozil sem se za Kolumbijci, ki so na vzponu šli vse hitreje. Sledil sem napadu Ivana Sose in se tako poskušal oddaljiti od zasledovalcev. Tako sem s Soso in McNultyjem tudi sodeloval, saj smo povečevali prednost. Cilj je izpolnjen, saj sem pridobil dovolj sekund, da sem zdaj v rumeni majici. Zelo sem vesel. To je neverjetno. Pomembno je tudi, da na cilju nisem izgubil časa proti Ivanu Sosi. Upam, da bo tako tudi v naslednjih etapah. Cilj je obdržati majico do cilja," pa je takoj po cilju novinarjem dejal Pogačar.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ