Avstralski dan v Španiji in Kanadi, Jan Polanc v dolgem pobegu

Avstralski dan v Španiji in Kanadi, Jan Polanc v dolgem pobegu
12.09.2014 AVTOR: D. Z.
Adam Hansen je z izjemnim napadom v zadnjih kilometrih dobil etapo na Vuelti. V skupnem seštevku ni prišlo do sprememb. V Kanadi se je s pobegom izkazal Jan Polanc, zmagal pa je Simon Gerrans.

DIRKA PO ŠPANIJI
19. etapa na dirki po Španiji naj bi bila zgolj nekakšno ogrevanje pred sobotno, zadnjo gorsko etapo. A vseeno je bil tudi 19. etapa zelo zanimiva in razburljiva. Salvaterra de Mino je gostil start, po 180 kilometrih dirkanja pa so kolesarji prečkali ciljno črto Cangas de Morrazu.

Etapa sicer ni bila ekstremno težka, a vseeno dovolj, da smo lahko upali na kakšno presenečenje. Kolesarji so morali premagati dva gorska cilja druge kategorije. Na vrh prvega so prišli po prevoženih 87 kilometrih. Govorimo o vzponu na 625 metrov visoki Alto do Monte da Groba.

Sledil je spust in dolg ravninski odsek. Vse do 160 kilometra, ko se je začel vzpon na 425 metrov visoki Alto Monte Faro. Vrh so kolesarji dosegli po prevoženih 165 kilometrih. Spet je sledil spust in potem še razgibanih okrog deset kilometrov proti cilju. Na startu se ni pojavil mladi Bob Jungels, ki je pred dnevi dobil povabilo v luksemburško reprezentanco za nastop na svetovnem prvenstvu.

Zato pa so bili na startu vsi preostali. Najbolj je seveda izstopal Alberto Contador, ki je vse bližje končni zmagi. Etapo so zaznamovali trije ubežniki. Z napadom so poskusili Laurent Mangel, Wout Poels in Pim Ligthart. Vendar prav veliko upanja na uspeh niso imeli, razliko so v zaključku najprej zmanjšali kolesarji Giant Shimana, ki so pripravljali teren za sprint Johnu Degenkolbu.

Pred zadnjim vzponom so ritem navili še člani moštva Tinkoff Saxo, ki so branili rdečo majico vodilnega v skupnem seštevku. Tako so glavnino pripeljali ob vznožje vzpona in ubežnike so praktično že ujeli. 20 km pred ciljem je napadel mladi Lucenko. Kolesar Astane je pokazal, da je zelo močan. V glavnini so narekovanje ritma prevzeli člani Skya, predvsem Peter Kennaugh, tako da si Lucenko ni mogel privoziti večje prednosti.

V glavnini je hitro prišlo do selekcije, a ritem vseeno ni bil dovolj hiter, da bi prišlo do razlik med favoriti. Celo Degenkolb ni imel večjih težav pri sledenju glavnini. Lucenko je imel vseskozi okrog deset sekund prednosti. Kazahstanec je prvi prečkal tudi gorski cilj, a prednost pred glavnino je bila premajhna. Lucenko je vseeno nadaljeval v samostojni vožnji tudi v spustu.

Samuel Sanchez je napadel v spustu, ritem pa je skupini z najboljšimi dajal John Degenkolb. Prišlo je tudi do padca, saj se je na tleh znašel Dario Cataldo. Lucenko je v zadnjih deset kilometrov vstopil s prednostjo 14 sekund. Kolesarji Giant Shimana in Orice GreenEdgea so poskrbeli, da je skupina pet kilometrov pred ciljem ujela Lucenka. Spet se je obetal sprint za zmago med Matthewsom in Degenkolbom.

S tem se ni strinjal Adam Hansen. Na zadnjem sicer kratkem, a strmem vzponu je napadel in si hitro privozil nekaj metrov prednosti. Dva kilometra pred ciljem je imel že 14 sekund prednosti in zdelo se je, da mu bo celo uspelo presenetiti favorite. Ob vstopu v zadnji kilometer je imel še 12 sekund prednosti, v skupni zasledovalcev pa nihče ni prevzel odgovornosti pri narekovanju ritma.

Avstralec, sicer kolesar moštva Lotto Belisol se je lahko veselil zaslužene zmage na zanj že deseti tritedenski dirki. Sprint za drugo mesto je pripadel najboljšemu po točkah Johnu Degenkolbu. Nemec je na dobri poti, da osvoji zeleno majico. Tretje mesto je zasedel Filippo Pozzato.

DIRKA V QUEBECU
V Kanadi je bila na sporedu prva izmed dveh dirk, ki štejeta za World Tour. Kolesarje je najprej gostil Quebec. Na startu so bili tudi nekateri Slovenci, in sicer Jan Polanc, Simon Špilak, Borut Božič, Jani Brajkovič in Matej Mohorič. In naši so igrali vidnejše vloge. Predvsem Jan Polanc se je izkazal.

Kolesarji so morali prevoziti enajst 18,1 km dolgih krogov. Takoj po startu je prišlo do nekaterih napadov, potem pa se je izoblikovala skupina štirih ubežnikov. Med njimi je bil tudi Jan Polanc. Članu Lampreja Meride so se pridružili še Dennis Van Winden, Moreno Moser in Jukija Araširo. Hitro so si privozili skoraj devet minut prednosti, takrat pa so se v lov podali člani moštva Orica GreenEdge.

Po dobrih 70 kilometrih dirkanja so to razliko uspeli zmanjšati na dobrih sedem minut. 80 kilometrov pred ciljem je ta prednost padla na štiri minute. 60 kilometrov pred ciljem je bila razlika samo še dve minuti, popustil pa je Moreno Moser. A postalo je tudi jasno, da bodo ubežnike ujeli in to se je zgodilo tri kroge pred ciljem, ko je glavnino mimo Arašira, Van Windena in Polanca pripeljal Tom Danielson.

Dobrih 30 km pred ciljem se je v ospredju izoblikovala skupina 11 kolesarjev. Šlo je za nevaren poskus in tega so se zavedali tudi pri moštvu FDJ. Kolesarji so se hitro postavili na čelo in pričeli z narekovanjem ritma. Na pomoč pa jim sprva ni prišla nobena ekipa, potem pa so prišli v ospredje še kolesarji Lotta Belisola. Ubežniki so imeli že več kot 20 sekund prednost. Potem so se v lov podali še člani Katjuše.

Ubežnikom so se sicer približali, a prave organiziranosti v glavnini ni bilo. A tudi med ubežniki niso bili složni in potem, ko se je Simon Gerrans po defektu vrnil v glavnino, so se v lov podali še člani Orice GreenEdgea. Sedem kilometrov pred ciljem je bilo bega konec. Sledil je boj za pozicije pred zaključnim vzponom, katerega vrh je bil tik pred prihodom na ciljno ravnino. Govorimo o vzponu na 
Cote de la Montagne. Ob vznožju je takoj prišlo do napadov.

Jelle Vanendert si je uspel privoziti nekaj metrov prednosti. A to ni bilo dovolj. Glavnina je bila premočna. Še pred začetkom sprinta pa je napadel še Tom Dumoulin in zdelo se je, da bo kolesarju Giant Shimana uspelo zmagati. Prišlo je tudi do padca, padel je Vichot, a največ moči je še drugič na tej dirki pokazal Simon Gerrans. V zadnjih 50 metrih je uspel prehiteti še Dumoulina in tako se je veselil zaslužene zmage. Ramunas Navardauskas je bil tretji, sledila pa sta še Daryl Impey in Greg Van Avermaet.

Quebec
1. Simon Gerrans (Avs) Orica GreenEdge
2. Tom Dumoulin (Niz) Team Giant-Shimano
3. Ramunas Navardauskas (Lit) Garmin Sharp
4. Daryl Impey (Jar) Orica GreenEdge
5. Greg Van Avermaet (Bel) BMC Racing Team
6. Gianni Meersman (Bel) Omega Pharma - Quick-Step Cycling Team
7. Sep Vanmarcke (Bel) Belkin Pro Cycling Team
8. Enrico Gasparotto (Ita) Astana Pro Team
9. Tony Gallopin (Fra) Lotto Belisol
10. Bauke Mollema (Niz) Belkin Pro Cycling Team
23. Borut Božič (Slo) Astana Pro Team
67. Jani Brajkovič (Slo) Astana Pro Team
78. Matej Mohorič (Slo) Cannondale
85. Jan Polanc (Slo) Lampre Merida

Dirka po Španiji, 19. etapa

1. Adam Hansen (Avs) Lotto Belisol 4:21:58
2. John Degenkolb (Nem) Team Giant-Shimano 0:05
3. Filippo Pozzato (Ita) Lampre-Merida
4. Yannick Martinez (Fra) Team Europcar
5. Michael Matthews (Avs) Orica Greenedge
6. Geoffrey Soupe (Fra) FDJ.fr
7. Paul Martens (Nem) Belkin Pro Cycling Team
8. Jasper Stuyven (Bel) Trek Factory Racing
9. Romain Hardy (Fra) Cofidis, Solutions Credits
10. Damiano Caruso (Ita) Cannondale

Dirka po Španiji, skupni vrstni red
1. Alberto Contador Velasco (Špa) Tinkoff-Saxo 76:00:40
2. Christopher Froome (VB) Team Sky 1:19
3. Alejandro Valverde Belmonte (Špa) Movistar Team 1:32
4. Joaquin Rodriguez Oliver (Špa) Team Katjuša 2:29
5. Fabio Aru (Ita) Astana Pro Team 3:15
6. Daniel Martin (Irs) Garmin Sharp 6:52
7. Samuel Sanchez (Špa) BMC Racing Team 6:59
8. Warren Barguil (Fra) Team Giant-Shimano 9:12
9. Damiano Caruso (Ita) Cannondale 9:45
10. Daniel Moreno Fernandez (Špa) Team Katjuša 12:49

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ