Avstrijec blestel v Novem mestu, Klemen Štimulak branil slovensko čast

Avstrijec blestel v Novem mestu, Klemen Štimulak branil slovensko čast
01.09.2013 AVTOR: D. Z.
Zdaj že tradicionalno dirko, ki povezuje Hrvaško in Slovenijo je prvič v šestletni zgodovini dobil tujec. To je Riccardo Zoidl. Najboljši Slovenec je bil Klemen Štimulak, ki je zasedel 3. mesto.
Adria Mobil je že šestič zapored organizirala enodnevno dirko druge kategorije, s katero so povezali Hrvaško in Slovenijo. V prvih dveh izvedbah, dirko so prvič organizirali leta 2008, se je preizkušnja začela v Ljubljani, končala pa v Zagrebu, natančneje na Sljemenu. Obakrat se je zmage veselil Robert Vrečer.

V naslednjih treh letih se je dirka začela v Zagrebu, končala pa v Ljubljani. Na Ljubljanski Grad je leta 2010 najhitreje prišel Matej Mugerli. Leta 2011 je bil tam najboljši Kristjan Fajt, lani pa je Marko Kump ugnal Mateja Mugerlija. Adria Mobil je tako slavila dvojno zmago.

Letos se je dirka ravno tako začela v Zagrebu, prvič do zdaj pa se je končala v Novem mestu. Dirka, ki je štela tudi za avstrijski Tchibo pokal, je bila dolga 178 kilometrov. Na startu je bilo 119 kolesarjev. Ob prihodu v Novo mesto pa so morali kolesarji prevoziti še štiri t. i. Balkanske kroge, dolge po slabih 18 kilometrov.

Dirko je zaznamovala skupina šestih ubežnikov s tremi Slovenci. To so bili Kristjan Fajt, Matej Marin in najmlajši, 23-letni Jan Tratnik. Ob prihodu v Novo mesto so imeli okrog minuto prednosti in glavnina jih je vseskozi držala na tej razliki. Kmalu po vstopu v zadnji krog pa jih je glavnina tudi ujela.

Takoj po koncu zadnjega vzpona na Petelinjek je napadel Klemen Štimulak. Pridružila sta se mu samo še Dominik Hrinkow in Riccardo Zoidl. Slednji je nosil številko ena in je vodilni v točkovanju za lestvico Europe Tour. Trojica je prišla v sam zaključek tudi pred glavnino in tako je sledil sprint čez Kandijski most vse do središča Novega mesta.

V tem dolgem sprintu je bil najboljši prav Riccardo Zoidl. Premagal je Dominika Hrinkowa in Klemna Štimulaka. Glavnina je za trojico zaostala za manj kot deset sekund, sprint paj e dobil Italijan Federico Pozzetto. Med deseterico sta se uvrstila še dva Slovenca, in sicer Matej Mugerli, ki je bil šesti, ter Andi Bajc z devetim mestom.

Matej Marin je v tem sprintu, kljub temu, da je dolgo bežal, zasedel 15. mesto. Zoidl vodi tudi v prej omenjenem tekmovanju za pokal Tchibo. 25-letni Avstrijec pa je že podpisal pogodbo za sezono 2014. Prestopil bo v ameriški Trek, torej zdajšnji RadioShack Leopard. Zanimivo. Lani je to dirko Marko Kump tako kot letos Zoidl dobil v beli majici najboljšega na lestvici Europe Tour.

Dirka Zagreb-Novo mesto, 181,7 km, povp. hitrost: 44,1 km/h
1. Riccardo Zoidl (Avt) Gourmetfein Simplon 4:07:03
2. Dominik Hrinkow (Avt) Team Vorarlberg
3. Klemen Štimulak (Slo) Adria Mobil
4. Federico Pozzetto (Ita) Tirol Cycling Team
5. Alex Buttazzoni (Ita) Cycling Team Friuli
6. Matej Mugerli (Slo) Adria Mobil
7. Radoslav Rogina (Hrv) Adria Mobil
8. Jan Sokol (Avt) Gourmetfein Simplon
9. Andi Bajc (Slo) RSC Amplatz
10. Zsolt Der (Mad) Madržarska
15. Matej Marin (Slo) Gourmetfein Simplon
24. Robert Jenko (Slo) RSC Amplatz
25. Nik Burjek (Slo) Sava
27. Uroš Repše (Slo) Radenska
28. Jure Golčer (Slo) Tirol Cycling Team
32. Kristjan Fajt (Slo) Adria Mobil
37. Jan Tratnik (Slo) Tirol Cycling Team
39. Tomaž Nose (Slo) Adria Mobil
45. Tadej Hiti (Slo) Radenska
46. Marcel Ternovšek (Slo) ARBO Rapso Knittelfeld
48. Pavel Gorenc (Slo) Adria Mobil
49. Andrej Rajšp (Slo) Radenska
50. Jure Miškulin (Slo) Radenska
51. Boštjan Rezman (Slo) Team Vorarlberg
52. Marko Pavlič (Slo) Radenska
53. Dejan Bajt (Slo) RSC Amplatz
61. Žiga Grošelj (Slo) Sava
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ