Ayuso ugnal specialiste in Vingegaarda, Franciji sprint

Ayuso ugnal specialiste in Vingegaarda, Franciji sprint
05.03.2024 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Z vožnjo na čas in zmago Juana Ayusa se je začela dirka Tirreno-Adriatico. Na dirki Pariz-Nica pa je sprint pripadel Arvidu De Kleijnu.

Francija
Najprej v Francijo. Po v zaključku pestri in zanimivi prvi etapi, je zdaj za kolesarji že druga, precej mirnejša in lažja druga preizkušnja. Kolesarji se še vedno mudijo v bližini Pariza. Start je bil blizu včerajšnjega cilja. Gostil ga je Thoiry, cilj pa po 178 kilometrih Montargis.

Kolesarje je na startu pozdravilo sonce, vetra, ki lahko v tem predelu krepko zapiha pa ni bilo. Zato se je obetal miren dan. Na dirki sta tudi Primož Roglič in Luka Mezgec. Slednji je poskušal pomagati Dylanu Groenewegnu do druge zmage v tej sezoni. Zaključek je bil zelo hiter, najhitrejši v sprintu pa je bil Arvid De Kleijn iz Prokontinentalnega moštva Tudor, ki je tako pri 29 letih prišel do najprestižnejše zmage v karieri, sploh prve na dirkah svetovne serije.

Drugi je bil Laurence Pithie, tretji pa Dylan Groenewegen. Favoriti za končno zmago so ostali v glavnini. V skupnem seštevku je vodstvo prevzel že omenjeni Pithie. Isti čas imata še Mads Pedersen in Olav Kooij, medtem ko je Primož Roglič 24. Jutri bo na sporedu 29 kilometrov dolga ekipna vožnja na čas, pri kateri pa so organizatorji že lani nekoliko spremenili pravila. Čas se šteje vsakemu posamezniku.

Italija
Ne ekipne, ampak posamično vožnjo na čas pa so organizatorji pripravili kolesarjem na dirki Tirreno-Adriatico. Tako kot že opisana francoska različica tudi italijana preizkušnja spada med dirke svetovne serije. Vsako leto si “porazdelita” število zvezdnikov, predvsem pa bijeta boj za to, kdo jih bo imel več.

Letos so kar dobro porazdeljeni. Tako sprinterji kot tisti, ki se želijo boriti za končni uspeh. Če lahko v Franciji pričakujemo boj za zmago pred Rogličem, Evenepoelom in še nekaterimi, pa je v Italiji glavni favorit Vingegaard. Morda pa bo naletel na hude tekmece. Glede na predstavo v uvodni preizkušnji so to vsekakor kolesarji moštva UAE.

Lido di Camaiore je gostil 10 kilometrov dolgo in povsem ravninsko posamično vožnjo na čas. Pričakovali bi, da bodo na vrhu močni kolesarji, specialisti za take preizkušnje. A vsem je načrte pokvaril mladi Juan Ayuso, ki je progo premagal v 11 minutah in 24 sekundah. To pomeni, da je drvel s povprečno hitrostjo 52,63 km/h. Dovolj za zmago, pa čeprav se mu je v drugem delu Filippo Ganna približal na vsega eno sekundo.

Sledili so Jonathan Milan, Ethan Vernon, Jossef Černy … Jonas Vingegaard je z 22 sekundami zaostanka zasedel deveto mesto. Omenimo še dobre nastope naslednjih kandidatov za visoka mesta v skupnem seštevku: Jai Hindley (12. mesto), Daniel Felipe Martinez (17. mesto), Ben O’Connor (22. mesto), Thomas Pidcock (33. mesto), Tao Geoghegan Hart (37. mesto), Enric Mas (43. mesto) …

Pred kolesarji je etapa, v kateri naj bi do priložnosti za zmago prišli sprinterji. Camaiore gosti start, cilj pa Follonica. Etapa je dolga 198 kilometrov, med sprinterji pa lahko pričakujemo boj dveh velikih. Tim Merlier, ki je bil v Združenih arabskih Emiratih skorajda nepremagljiv in lani brez dvoma najboljši sprinter Jasper Philipsen sta na dirki. Tu so še Mark Cavendish, Alexander Kristoff, Soren Waerenskjold …

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ