Bahrain McLaren: Novo ime, nova podoba, nova era

Bahrain McLaren: Novo ime, nova podoba, nova era
17.01.2020 AVTOR: Nejc Grilc, foto: Sirotti

Pred močno slovensko obarvano zasedbo Bahraina je novo obdobje, v katerem se z novim glavnim sponzorjem, novimi barvami in močno spremenjeno zasedbo poslavljajo od obdobja Vincenza Nibalija.

Kolesarji Bahrain McLarna predstavljajo nove barve pred štartom dirke Tour Down Under.

Po treh letih Bahrain Meride je zasedba, v kateri imajo Slovenci še vedno pomembno vlogo, postala Bahrain McLaren. Z novim sponzorjem so prišli novi dresi, ki bodo v karavani zagotovo prepoznavni, glede lepote pa so mnenja precej deljena, še bolj kot nova vizualna podoba pa bo pomemben prihod Roda Ellingwortha v vodstveno strukturo in posledično precej spremenjen način dela.

Ellingworth je bil na čelu razvoja ekipe Sky in British Cyclinga v minulem desetletju, zdaj pa bo svoj precej bolj analitični pristop poizkušal uporabiti tudi pri Bahrain McLarnu. Ekipa se poslavlja od italijanskega jedra, prvi zvezdnik ekipe v minulih treh letih Vincenzo Nibali je odšel v Trek Segafredo, za seboj pa je pustil precejšnjo praznino v kadru ekipe.

Lani v spodnji polovici ekip

Lanska sezona je bila za Bahrain podpovprečna, dosegli so 16 zmag in se uvrstili šele na 14. mesto med ekipami svetovne serije, kožo pa so si rešili z dvema etapnima zmagama na Touru, za kateri sta poskrbela Dylan Teuns in Nibali. Pred letošnjo sezono so se povečali finančni vložki v ekipo, s finančnim prilivom pa so narasli tudi apetiti.

Namesto Nibalija kot vodja za tritedenske dirke v ekipo prihaja Mikel Landa, ki bo tako končno dobil povsem proste roke in bo edini kapetan ekipe na Touru. Landa je že večkrat dokazal, da je lahko zelo blizu samemu vrhu, pri Bahrainu, kjer Gorazd Štangelj ostaja v vlogi športnega direktorja, pa računajo, da lahko Landa kot edini vodja ekipe še napreduje in se dokončno uveljavi kot resen kandidat vsaj za oder za zmagovalce na vsaki tritedenski dirki.

Ob Basku so v ekipo pripeljali še Wouta Poelsa, ki bo podobno kot Landa po letih v vlogi pomočnika pri Skyu dobil proste roke, nanj pa bodo po prvotnem načrtu računali na krajših etapnih dirkah. Morda glavna naloga Roda Ellingwortha bo, da nekako prebudi Marka Cavendisha, ki je pri 34 letih dobil verjetno zadnjo priložnost v karieri, da dokaže, da še vedno sodi med šprintersko elito. Cavendishevo obdobje pri Dimension Dati je minilo v znamenju bolezni, padcev in slabe forme, pri Bahrainu pa verjamejo, da zmagovalec 30 etap na Touru še vedno lahko obogati svojo zbirko.

Bodo razočaranjem sledile zmage?

Bahrain McLaren ostaja številčno najbolj »slovenska« ekipa, v njej bodo tudi letos kolesarili državni prvak Domen Novak, Luka Pibernik, Grega Bole, Jan Tratnik in Matej Mohorič. Predvsem slednji z rezultati v lanski sezoni ni bil najbolj zadovoljen, imel je obilico smole, nekajkrat je bil v vrhunski formi, a na dirkah tega ni uspel vnovčiti. Vrhunec je bila etapna zmaga na dirki po Poljski, največje razočaranje pa zagotovo svetovno prvenstvo v Yorkshiru, kjer je bil v življenjski formi, a je izbral napačna oblačila in ni zdržal hudega naliva in mraza, ki sta kolesarje spremljala v Angliji. V intervjujih po koncu SP Mohorič ni skrival razočaranja, zato bo imel letos še toliko več razlogov in motiva, da se vrne na zmagovita pota in svojo vrednost dokaže tudi na spomladanskih klasikah.

Ekipa Bahrain McLaren za sezono 2020:

Yukiya Arashiro (Jap), Phil Bauhaus (Nem), Pello Bilbao (Špa), Grega Bole, Santiago Buitrago (Kol), Eros Capecchi (Ita), Damiano Caruso (Ita), Mark Cavendish (VB), Sonny Colbrelli (Ita), Scott Davies (VB), Chun Kai Feng (Taj), Iván García Cortina (Špa), Marco Haller (Avs), Heinrich Haussler (Avst), Kevin Inkelaar (Niz), Mikel Landa (Špa), Matej Mohorič, Domen Novak, Mark Padun (Ukr), Hermann Pernsteiner (Avs), Luka Pibernik, Wout Poels (Niz), Marcel Sieberg (Nem), Dylan Teuns (Bel), Jan Tratnik, Rafael Valls (Špa), Stephen Williams, Alfred Wright (VB)

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ