Baku zdržal pritisk zvezdniških ekip v Umagu, Novak najboljši Slovenec

Baku zdržal pritisk zvezdniških ekip v Umagu, Novak najboljši Slovenec
23.04.2016 AVTOR: D. Z.
Na dirki po Hrvaški je za kolesarji ekipni kronometer, ki ga je dobil Tinkoff. Vodstvo v skupnem seštevku pa je morda kar nekoliko presenetljivo obdržal Matija Kvasina.

Dež in spolzke ceste
Dirka po Hrvaški. Za kolesarji je peta etapa, natančneje ekipni kronometer, ki je kolesarje popeljal od Poreča do Umaga. Dolg je bil kar 40,5 km. V skupnem seštevku je vodstvo po vzponu na Učko branil domačin Matija Kvasina. Slednji je član moštva Synergy Baku. A ekipni kronometri so ponavadi pisani na kožo velikim ekipam, ki to disciplino pač med sezono precej pogosteje prakticirajo. Dirko je zaznamovalo deževje in posledično zelo spolzke ceste, ki so številnim kolesarjem povzročale težave.

Največ zagotovo moštvu Trek Segafredo. Po zmagi Riccarda Zoidla na Učki, smo pričakovali, da bodo Pri Treku blesteli tudi v ekipnem kronometru. A to jim ni uspelo. Zaostali so za dve minuti in 21 sekund in zasedli šele 12. mesto. Sanj o končni zmagi je bilo konec. »Pol ure pred začetkom je začelo deževati, tako da so bile razmere za vse enake. Začetek je bil tehnično zelo zahteven in Riccardo Zoidl je bil tako zelo prestrašen, da smo morali upočasnjevati na skorajda vsakem krožišču, « izgovorov ni iskal športni direktor Trek Segafreda Dirk Demol.

Tinkoff najboljši
Zato pa so najboljšo predstavo pokazali člani Tinkoffa. Progo so premagali v 49 minutah in 36 sekundah. Zmage jim ni mogel odvzeti niti padec Juraja Sagana v samem zaključku. »To je bil fantastičen dan. Ko dobiš ekipni kronometer, je to pravo darilo ne samo za kolesarje, ampak za celotno osebje, celotno ekipo. Že ves teden poudarjam, kako dobra je ta ekipa. Kako dobro se razumemo. Danes je bil to zares pravi ekipni duh. Vesel sem tudi za Olega Tinkova, saj vem, da ima najraje, če je to najboljša ekipa. Ko dobimo ekipni kronometer, pokažemo pravi ekipni duh, « je dejal Ivan Basso, ki je spremljal kolesarje Tinkoffa.

Prav član tega moštva Jesper Hansen je bil ob taki predstavi še kako nevaren za prevzem vodstva. Še posebej, ko so se Tinkoffu najbolj približali ekipi Gazproma Rusvela (zaostali so za štiri sekunde) in CCC Sprandi Polkowice (zaostali so za deset sekund). Pri CCC Sprandiju imajo sicer dva kolesarja povsem pod vrhom, a takrat je bilo jasno, da bosta zaostajala za Hansenom. Na progi pa je bil še Synergy Baku. Azerbajdžanska ekipa ima še kako močan slovenski pridih. Zanje namreč vozi Matej Mugerli, medtem ko vlogo športnega direktorja opravlja Andrej Hauptman.

Matija Kvasina na poti do izjemne zmage
Na kronometru so s skupnimi močmi branili majico najboljšega, ki jo je nosil Matija Kvasina. In borili so se izjemno dobro. Trije kolesarji od osmih so sicer zaostali, potem pa je pred ciljem padel še Pozdnjakov, ki pa se je hitro pobral. Na koncu so zasedli četrto mesto. Pomembenjši pa je bil zaostanek. Izgubili so vsega 31 sekund. To je pomenilo, da je Matija Kvasina obdržal vodstvo.

»To so uresničene sanje. Synergy Baku je dokazal, česa je naša majhna, a uigrana ekipa sposobna. Hvala klubskim kolegom in sponzorjem, ki so mi ponudili priložnost, da sem lahko tukaj. Zmagovalec je eden, a izjemno delo so opravili prav vsi. Od kolesarjev do osebja. Zdaj moramo preživeti še zadnjo etapo in potem proslaviti uspeh. Seveda le za kratko, saj smo povsem osredotočeni na dirko po Azerbajdžanu, « je v uradni izjavi za javnost dejal Matija Kvasina.

Adria Mobil 9., Domen Novak najboljši Slovenec
Andrej Hauptman pa ga je dopolnil: »Brez besed sem. Popolna predstava. Odlično delo. Ponosen sem na kolesarje in osebje. « Izkazala pa se je tudi Adria Mobil. Kolesarji novomeške ekipe so z zaostankom 1:29 zasedli deveto mesto. »Z vožnjo sem zadovoljen. Imeli smo veliko informacij s proge. Vedeli smo, da je zelo spolzko in da je veliko padcev. Mi smo šli na sigurno in nismo pretiravali pri zavojih. Z ekipo, kot jo imamo letos je to maksimum. Jutri bo težko še kaj spremeniti v skupnem seštevku, čeprav vem, da ekipi CCC in Tinkoff ne bodo mirovale do zadnjega, « pa je za uradn spletno stran Adrie Mobila dejal trener ekipe Boštjan Mervar.

Radenska Ljubljana je bila 20. In zdaj še skupni seštevek dan pred koncem dirke. Matija Kvasina ima 32 sekund naskoka pred Jasperjem Hansenom in Victorjem De la Partejem. Felix Grosschartner na četrtem mestu zaostaja za 55 sekund. Radoslav Rogina je s tretjega mesta zdrsnil na peto. Na šestem pa je najboljši Slovenec Domen Novak, ki je obenem tudi najboljši med mladimi kolesarji. Na sedmo je padel včerajšnji junak Riccardo Zoidl. Marko Pavlič je 18., Jure Golčer 24., Izidor Penko 35., Matej Mugerli 46., Žiga Ručigaj 50. ...

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ