Barguilov podvig, Froomova odločna obramba majice

Barguilov podvig, Froomova odločna obramba majice
20.07.2017 AVTOR: D. Z.
Warren Barguil znova najboljši. Chris Froome odgovoril na vse napade.

Podatki o vzponih
Cote des Demoiselles Coiffees
 na 60 km: dolžina 3,9 km, povprečni naklon 5,2 %, nadmorska višina 1024 m, 3. kategorija.
Col de Vars na 129,5 km: dolžina 9,3 km, povprečni naklon 7,5 %, nadmorska višina 2109 m, 1. kategorija.
Col d'Izoard na 179,5 km: dolžina 14,1 km, povprečni naklon 7,3 %, nadmorska višina 2360 m, ekstra kategorija.

Za kolesarji je še zadnja gorska etapa na letošnji dirki po Franciji. Kolesarji bodo zdaj zapustili Alpe, ki so bile po zaslugi Primoža Rogliča in slovenskih navijačev letos še kako slovenske.

Tokrat pa Slovencev ni bilo v ospredju. Zato pa smo videli boj za končno zmago. Govorimo o 179,5 km dolgi etapi od Briancona do vrha prelaza Izoard. Kolesarji so morali premagati tri kategorizirane gorske cilje. Najprej vzpon tretje kategorije, po 129,5 km dirkanja so premagali Col de Vars, sicer vzpon prve kategorije. Za konec pa so se povzpeli še na Izoard.

Podrobnosti o vzponih si lahko ogledate na desni strani. Po pričakovanjih je tudi tokrat prišlo do pobega velike skupine. Dobrih 50 kolesarjev se je zbralo v ospredju, a posebno nevarnega kolesarja v skupnem seštevku spredaj ni bilo. Še najboljši je bil Brice Feillu. Francoz pa je pred etapo za vodilnim Froomom zaostajal za dobrih 33 minut. V skupini z najboljšimi je najprej Sky nadziral potek, tako da je Froome branil 27 sekund prednosti pred Uranom in Bardetom.

Ko je razlika narasla na več kot sedem minut, se je v ospredje v glavnini prebila Bora Hansgrohe. Sledil je prej omenjeni vzpon na Vars. Med ubežniki je že prišlo do selekcije, medtem ko so v glavnini krepko pospešili kolesarji moštva AG2R La Mondiale, ki so pripravljali teren za napad Romaina Bardeta. Na tem vzponu se prav veliko ni zgodilo, med ubežniki je vzpon prvi prečkal Aleksej Lucenko. Sledil je spust in potem še zaključni, 14 km dolg vzpon.

Pomočniki Bardeta so skrbeli za hudo selekcijo in dobrih deset kilometrov pred ciljem je popustil Jani Brajkovič. V ospredju se je vse spremenilo, saj je sam ostal Darwin Atapuma, ki je imel dobre tri minute prednosti pred glavnino. Potem pa je prišlo do prave selekcije v skupini z rumeno majico. Dobrih šest kilometrov pred ciljem je popustil Fabio Aru. Na čelo je prišel Michal Kwiatkowski, napadla pa sta Warren Barguil in Alberto Contador.

Sky je imel spet vse pod nadzorom, Barguil pa z napadom ni poskusil. Barguil in Contador sta hitro prehitevala preostale ubežnike. Le Atapuma je dobrih pet kilometrov pred ciljem še vztrajal v ospredju. Imel pa je dobro minuto in pol prednosti pred omenjenima kolesarjema. Contador je potem popustil in Barguil je nadaljeval z lovom na Atapumo. Potem pa je tri kilometre pred ciljem napadel Landa. Nihče mu ni sledil.

Z napadom je poskusil Bardet, a potem je 1,6 km pred ciljem Froome ostro napadel. Uran pa je imel dovolj moči in z Bardetom sta ga uspela ujeti, skupaj pa so ujeli Lando. V ospredju sta imela Barguil in Atapuma ob vstopu v zadnji kilometer 25 sekund. Atapuma je popustil, Barguil pa je bil na poti proti zmagi. Nosilec pikčaste majice je dobil tudi zadnjo gorsko etapo na Touru. Najboljši štirje so se držali skupaj vse do zadnjih metrov.

Atapuma je bil drugi. Sledil je napad Bardeta, ki je osvojil tretje mesto, a Froome je bil tik za njim, Zaostala sta za 20 sekund. Uran je izgubil dve sekundi. Sledili so Landa, Meintjes, Martin, Yates in Contador. V skupnem seštevku ima zdaj Froome 23 sekund prednost pred Bardetom in 29 pred Uranom. Mikel Landa je z zaostankom 1:36 četrti, Fabio Aru pa je padel na peto mesto.

Značke: Dirka po Franciji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ