Baskija: Podrobnosti kraljevske etape

Baskija: Podrobnosti kraljevske etape
06.04.2017 AVTOR: D. Z.
Izmed petih Slovencev na dirki po Baskiji imata Simon Špilak in Primož Roglič izjemno priložnost za vrhunski rezultat v skupnem seštevku.

Primož Roglič je po zmagi v četrti etapi napredoval na skupno drugo mesto. Z vodilnim De la Cruzom imata isti čas. Simon Špilak je sicer 24., a zaostaja za vsega tri sekunde.

Dirka po Baskiji je tako dva dni pred koncem povsem odprta. Pred kolesarji pa sta dva najpomembnejša dneva. Najprej petkova kraljevska etapa od Bilbaa do Eibarja. Kolesarji bodo morali na 140 kilometrov dolgi preizkušnji premagati kar šest kategoriziranih vzponov. Dva tretje kategorije, enega druge in tri prve kategorije. Po 45 kilometrih dirkanja bodo prišli na vrh vzpona druge kategorije Pagatzko Gaina Elgeta.

Sledil bo spust in po 65 kilometrih vzpon na 555 metrov visoko Izuo. Govorimo o šest kilometrov dolgem klancu prve kategorije. Potem se bodo kolesarji podali na vzpon tretje kategorije Trabakua. Vrh bodo dosegli po 92 kilometrih dirkanja. Po spustu bo na sporedu drugo vzpenjanje na prej omenjeni vzpon Izua. Tudi tokrat prve kategorije. Vrh bodo kolesarji dosegli po prevoženih 92 kilometrih. Po spustu se bodo kolesarji podali še na Urkaregi, vzpon tretje kategorije.

Na vrh bodo prišli po 121 kilometrih. Sledil bo samo še spust, krajša ravnina in zaključni vzpon prve kategorije do 580 metrov visokega Usartzakuja. Gorski cilj bo po 137,8 km dirkanja. Cilj pa bo dva kilometra kasneje. Vsekakor nas čaka izjemna etapa, upamo lahko, da bosta na koncu v ospredju vsaj dva Slovenca. Primož Roglič je že pokazal, kako dober je na vzponih, Simon Špilak pa je ravno tako lahko sledil najboljšim, ima pa s to dirko vsekakor še neporavnane račune.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ