Baskija: Pričakovan preobrat in prevlada UAE

Baskija: Pričakovan preobrat in prevlada UAE
06.04.2024 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Kratka, a zahtevna etapa. Pripravljena z namenom, da poskrbi za spektakel in preobrat. Takšna je bila šesta in obenem zadnja etapa na dirki po Baskiji.

Na dirki po Baskiji so morali kolesarji v zadnjih, šesti etapi premagati vsega 138 kilometrov, a obenem kar 3472 metrov nadmorske višine. Etapa s startom in ciljem v Eibarju je bila trasirana tako, da bi jo kolesarji težko imeli pod nadzorom.

Mattias Skjelmose je nosil majico vodilnega v skupnem seštevku, a je bilo jasno, da ga ob tako majhnih razlikah čaka težko delo. Trije vzponi prve kategorije, trije tretje kategorije in vzpon druge kategorije. Takoj od starta so se začeli napadi in na prvem vzponu - ta je bil še najlažji izmed vseh - je bila v ospredju skupina 25 kolesarjev, ki pa v skupnem seštevku Skjelmoseja niso ogrožali.

V glavnini pa so morali vse delo opraviti prav kolesarji Lidl-Treka, saj je večina ostalih ekip v ospredju imelsa svoje predstavnike. Na znamenitem Krabelinu - dolg je pet kilometrov, povprečni naklon pa je 9,6-odstoten - je prišlo do prvih resnejših napadov. Tudi UAE je želel izkoristiti številčno premoč, saj je imel kar štiri kolesarje, ki bi lahko računali na končno zmago.

V napad so poslali Solerja, a 50 kilometrov pred ciljem so imeli le redkih ubežnki samo še 1:30 prednosti pred tudi vse manjšo glavnino. Skjelmoseju je kmalu pomagal samo še Tao Geoghegan Hart. Potem pa so kolesarji zavili na vzpon Izua 27 kilometrov pred ciljem. Pod vrhom je napadel kar Skjelmose, vendar pa sta mu uspela slediti Rodriguez in Ayuso. Slednji je nadaljeval napad, počakal pa ga je Soler.

Skjelmose je na spustu ujel priključek, potem pa je sledil zadnji vzpon dneva - Urkaregi. Ayuso je spet napadel, sledil pa mu je samo še Carlos Rodriguez. S skupnimi močmi sta povečevala prednost pred ostalimi in na koncu se je etapne zmage lahko veselil Rodriguez, medtem ko je dirko dobil Juan Ayuso. V etapi je bil drugi. Tretji v etapi je bil Soler, ki je ugnal Skjelmoseja. Oba sta zaostala za 41 sekund.

Še končni vrstni red. Ayuso je bil najboljši. Drugi Rodriguez je zaostal za 42 sekund, tretji Skjelmose pa za sekundo več. Sledili so Soler, McNulty, Bilbao, Del Toro, Vauquelin, Izagirre, Baudin in Buitrago. Alex Aranburu je bil najboljši po točkah, Sepp Kuss najboljši na gorskih ciljih, Aysuo najboljši med mladimi in UAE najboljši med ekipami.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ